За Индонезия накратко – II част

За Индонезия накратко – II част

17/10/2018 Off By nina

Индонезийците са социални хора

От най-ранната си история индонезийците винаги са били колективни. Фермерите работят заедно, за да обработват земите си и да управляват ресурси, селата поддържат близки общности и се грижат един за друг. Културните ценности също лежат на принципите на колективизма. Дори и в съвременни условия, като офиса и модерните общности, ще видите приятелското отношение на индонезийците.

Индонезийците обичат пикантна, вкусна храна

Архипелагът е богат на билки и подправки, които оформят традиционни рецепти, оползотворяващи изобилието на тези съставки. Всъщност, много индонезийски ястия могат да се сторят силни на туристите. Рецептите варират от едно населено място до друго, в зависимост от основните култури в района. Яванците, например, са склонни да харесват по-сладки ястия поради изобилието от захарна тръстика и палмова захар. Но на много други места, като Паданг, Манадо и Бали, със сигурност не пестят подправки като чилито.

Всяко място си има легенда

Интересно е да научите геоложките процеси, които пораждат планини, хълмове и реки. Но индонезийците отиват отвъд тектонските плочи и ерозията, за да обяснят как природните забележителности са станали. На повечето места можете да говорите с местните жители и да научите истории за богове, духове, царства или пастири, които допринасят за формирането на определено място като природни дадености, храмове или други културни забележителности.

Индонезийците празнуват всичко

От първата стъпка на детето на земята до определени месеци на бременността, много култури в Индонезия имат специални церемонии за най-малките етапи. Много култури също създават големи празници от събития от живота като сватби и погребения, смесвайки ги с хипнотизиращи традиционни обичаи и тържества. Има и общински тържества като безброй различни церемонии за събиране на реколти или благодарности и специални дати, свързани с легенди или история.

Индонезийците са традиционалисти

И не, ние не говорим за онези, които живеят в традиционните отдалечени села. Много индонезийци, които се намират в съвременни условия, все още намират начини да интегрират своите традиции и културни ценности в съвременния начин на живот. Някои компании продължават да се консултират с традиционни алманаси или духовни старейшини, за да определят добър ден за правене на бизнес, а много млади професионалисти все още организират традиционни церемонии за своите сватби, независимо дали поради семейни искания или по свое желание, но традициите продължават да живеят.

Индонезийците обичат да правят и представят изкуствo

Богатата култура на Индонезия създава много вдъхновени произведения на изкуството – картини, скулптури, музика, танци, театър и др. От древността до съвременната епоха индонезийските художници продължават да черпят вдъхновение от културата, ценностите и природата на архипелага, като гарантират, че художествената сцена остава жива и въздействаща.