Загадъчният град Тиуанаку

Загадъчният град Тиуанаку

27/10/2018 Off By nina

Когато става въпрос за цивилизациите на Анди, културата Тиуанаку е една от най-тайнствените от всички. Цивилизация, каква очарователна дума! Често е използвана за разделяне на света и неговите жители в две отделни групи – цивилизовани и нецивилизовани. И все пак, какво наистина означава тази дума?

Когато конквистадорите пристигнали на американския континент, те не се поколебали да определят местните култури, като боливийската цивилизация, за нецивилизовани.

Дали са били прави? Абсолютно не. По онова време пред-испаноезичните цивилизации в много отношения са били значително по-напреднали от своите европейски завоеватели. Тиуанаку, една от най-мистериозните боливийска цивилизация, е добър пример за това.

Тиуанаку, мистериозната цивилизация на Боливия

Макар и не толкова популярна, колкото цивилизациите на маите, ацтеките и инките, боливийската цивилизация на Тиуанаку е една от най-важните култури преди испанското нашествие. Останките от древния град се намират на по-малко от няколко часа път от столицата на Боливия, Ла Пас. Едно от най-впечатляващите неща за това място е фактът, че каменната кариера, от която са взети камъните за строитеството, се намира на западния бряг на езерото Титикака, което е на около 15 километра. Как хората от Андите са пренесли тези огромни блокове (повечето от тях с тегло над 100 тона)? Как са успели да ги извадят? И още по-важно … защо? Това са само някои от загадките, които крият руините на Тиуанаку.

Комплексът Тиуанаку е разделен на два музея, плюс огромен открит обект, където можете да разгледате руините на тази древна боливийска цивилизация.

Един от най-забележителните експонати в музея е Монолитът Бенет на Тиуанаку, висок седем метра, с тегло над 20 тона. Вниманието бива грабнато от невероятната резба на статуята, с множеството си символи и техните значения.

Вторият музей предлага кратък обзор на боливийската цивилизация, както и множество вази, оръжия и други предмети. Един от акцентите представляват мумиите, които са били погребвани по един много уникален и странен начин.

Но най-забележителната част си остават руините на Тиуанаку. Изкачвайки пирамидите, които първоначално са били кирпичени постройки, пред очите се откриват величествени гледки. Виждат се базалтови скали, които са гравирани по изключително прецизен начин, чиято техника е непозната и до днес. Разположението на руините съвпада с конфигурацията на звездите от съзвездието Южен кръст.

В Подземния храм са съхранени глави на хора, демони и животни. От него може да се види Портата на старите богове. Легендата разказва, че през нея може да минават само царе и високопоставени хора. Днес президентът на Боливия Ево Моралес кани държавните глави, които го посещават, също да преминат през Портата.

Най-впечатляващият артефакт на Тиуанаку обаче е Портата на Слънцето. Релефите и математическата прецизност на украсата на монумента говорят за високото развитие на цивилизацията, която го е построила преди стотици години. В средата на Портата се намира образът на Виракоча – Богът Слънце и едно от върховните божества на боливийската цивилизация. Богът е заобиколен от 24 лъча, съответстващи на часовете на денонощието.

Легендите разказват, че Портата пази тайна, която древната боливийска цивилизация е скрила в езерото Тиуанаку и която ще възстанови човечеството във времена на криза.