Защо халюцинираме

Защо халюцинираме

28/03/2019 Off By nina

Психичните заболявания засягат милиони американци. Много хора с биполярно разстройство, депресия и шизофрения страдат от халюцинации, възприемането на нещо, което не присъства. От фантомни миризми до чуване на гласове и виждане на неща, които не съществуват, халюцинациите могат да имат много форми и да произтичат от много причини. Не е само психично заболяване. Инсулти, мигрени и заболявания на вътрешното ухо също могат да доведат до халюцинации. Очевидно е, че и халюциногенните наркотици правят същото.

Но какво се случва в мозъка по време на халюцинации? В експерименти с мишки, изследователите са открили, че халюцинациите намаляват активността в мозъчния център на зрението. Находката показва, че халюцинациите се случват, когато мозъкът компенсира липсата на информация, идваща от външния свят.

“Разбирането на това, което се случва в света, е баланс получената информация и тълкуването й”, заяви Кристофър Нийл, невролог от Университета в Орегон, Юджийн, който ръководи новото изследване. “Ако отдавате по-малко значение на това, което се случва около вас, но след това прекалите с тълкуването му, това може да доведе до халюцинации.”

Нийл имал за цел да разбере как халюциногенът, наречен DOI (4-йодо-2,5-диметоксифенилизопропиламин) засяга способността на мишките да виждат и възприемат света около тях. Надявал се да разбере по-добре „как създаваме представителства на света с помощта на зрението“, каза той.

И подобно на LSD и псилоцибина, DOI активира мозъчен рецептор за серотонин, мозъчен химикал, който предава съобщения между мозъчните клетки. Серотонинът е най-известен като молекула, която увеличава чувството на благополучие и щастие, но също така играе роля в зрението. В предишни изследвания правени от други групи, включвали серотониновия рецептор при халюцинации от шизофрения и лекарства. Лекарствата, които блокират рецептора, дори предотвратяват халюцинациите при хора с шизофрения.

Изследователите дали на мишките халюциногена. След това, докато мишките наблюдавали снимки на екран, учените наблюдавали мозъците на гризачите и открили, че халюциногенът е намалил входящата визуална информация. Находката показва, че халюцинациите произтичат от погрешно тълкуване на намалената визуална информация от света около нас.

„Очаквано е, че зрителните халюцинации ще се получат от неврони в мозъка, които се изстрелват като луди, или от несъответстващи сигнали – каза Нийл. Бяхме изненадани да открием, че едно халюциногенно лекарство вместо това е довело до намаляване на активността в зрителната кора.”

„Откритието предполага, че халюцинациите идват от мозъчния пълнеж на това, което той възприема като липсваща информация. Но, казва Нийл, това вероятно не е цялата история. Не съм сигурен, че сме открили универсалния ключ, който отключва халюцинациите, но това вероятно ще бъде част от него”, каза той.

Превод от английски – Нина Жишева