Кехлибарени сънища

Кехлибарени сънища

04/03/2019 Off By djani

Кехлибарът е уникален органичен скъпоценен камък, чиито изключителни магически и лечебни свойства хората са познавали още от неолита.

В действителност, кехлибарът е вкаменена дървесна смола, неговата възраст може да бъде повече от 10 хиляди години. Това се доказва от многобройните находки на археолозите в Пиренеите, Моравия и Австрия. Първите документални споменавания на този минерал са в Британския музей в Лондон и принадлежат към X в. пр. Хр.

„Слънчевият камък“, както често се нарича кехлибарa, е обичан в много страни в продължение на много хилядолетия. В Рим „модата“ за кехлибар процъфтява по времето на Нерон. Минералът е доставен от финикийските търговци по т.нар. ”кехлибарена пътека”.

В Китай, тинктурата му се използва като спазмолитично и седативно средство. В Германия, мънистата от този камък са вързани за бебета, така че зъбите им да не никнат толкова болезнено.

Това вярване достигна и до българските майки…

Кехлибарът е ценен скъпоценен камък за бижута, дори броеници. На външен вид, той е прозрачен минерал с кафяви нюанси.

Цветовете му могат варират от златни, мед, кафяво-черни, слонова кост. Най-добрите са прозрачните камъни със златни цветове. Често в камъка може да се види включването на така наречените включвания на насекоми и древни растения, което прави минерала уникален и увеличава стойността му.

Днес литотерапевтите активно използват този минерал за подпомагане лечението на следните заболявания:

възпалено гърло;

премахване на главоболие;

лечение на заболявания на ставите;

подобряване на сърдечната функция;

лечение на кожни заболявания;

възстановяване на защитните свойства на имунната система;

отстраняване на възпалителни процеси;

стимулиране на централната нервна система;

подобряване на работата на бъбреците и червата.

За целите на лечението се използват както кехлибарени продукти, така и „трохи” от този камък, които се прибавят към тинктури и отвари.

Не по-малко разнообразни и магически свойства се преписват на кехлибара. В миналото този минерал и продукти от него са били използвани като най-силните амулети и талисмани, а тамянът от кехлибар – в религиозни церемонии.

Смятало  се, че този камък може да помогне за:

защита от зли очи и щети;

да донесе късмет;

помощ в битка и лов;

привлича вниманието на приятели и близки;

донесе щастие в къщата;

защита от пожари.

Добре, че не са вярвали, че може да прави и мусака…

В много нации кехлибарът е символ на здраве и щастие. Астролозите съветват използването на кехлибарени продукти за почти всички знаци на зодиака, с изключение на Телец. За този знак този камък не се счита за най-добрият вариант като амулет или декорация.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани