Откриха еликсира на живота… или не?

Откриха еликсира на живота… или не?

04/03/2019 Off By nina

Кой не иска да живее вечно? Това е било мечта за много хора по целия свят от много дълго време. За дълголетието е писано в няколко древни текста, а легендите и митовете предполагат, че някои дори са успели да достигнат да невероятна възраст. Докато днес повечето биха се съгласили, че тези истории не са нищо повече от приказки, нещата са били различни преди 2000 години. А наскоро археолозите са намерили в провинция Хенан в Лоян истински пример за древен китайски еликсир на живота.  

Според CGTN News , Ши Зиян, ръководител на Института за културни реликви и археология в Луоянг, който каза пред репортери, че това е „първият път, когато митичните лекарства за безсмъртие са били откривани в Китай“. Бронзова бутилка е открита в гробницата аристократично семейство от западната династия на Хан (202 до 8 пр.Хр.). Може би семейството е имало силна вяра в силата на течността.

Какво е имало в китайския еликсир на живота?

Агенция Синхуа съобщава, че опияняващият алкохолен аромат накарал археолозите да мислят, че течността е някакъв вид алкохол, когато го намерили през октомври. Но откритието било нещо много по-интересно. Лабораторните резултати показват, че течността съдържа калиев нитрат и алунит. Тези две съставки са основният материал в рецептата за даоистки еликсир на живота. Днес калиевият нитрат се използва предимно в торове, фойерверки, барут и ракети. Алунитът се използва и като вид поташ (тор).

Докато тези съставки вероятно не са най-добрите варианти за направата на еликсир, предназначен да осигури безсмъртие на пиещия, те не са най-изненадващите съставки в древните китайски рецепти за вечен живот. Ву Мингрен е писал, че няколко древни китайски императора и членове на аристокрацията са търсили алхимици даоисти, „които да им доставят вещество, което би осигурило безсмъртие Поглъщането на такива еликсири обаче със сигурност не им е помагало да живеят вечно. В много случаи еликсирите, които съдържат изключително отровни елементи, напълно иронично, са отговорни за смъртта на тези, които ги консумират.“

Алхимиците са бъркали различни органични и неорганични съединения, тъй като няма определена рецепта за създаване на еликсир на безсмъртието. Едно от предпочитаните допълнения, обаче, бил живакът. Китайците били очаровани от него, защото е единственият тогава метал, който бил течен при стайна температура. Предполагали са, че металът има някакво духовно значение. Но само защото е интересно, не означава, че е предназначено за консумация от човека. Всъщност живакът е изключително отровен и може да намали когнитивната функция, да причини бъбречни проблеми, слабост и дори смърт.

Възможно е находката да не е убилачовека, открит в гробницата, за разлика от други отвари, натъпкани с живак, които почти несъмнено са отнели живота на много китайски императори, Ши заявява, че еликсирът на живота, открит в гробницата на Лоян, е от значителна стойност. за изучаването на древните китайски разсъждения за постигане на безсмъртие и еволюцията на китайската цивилизация. “

Императорският лов на безсмъртие

Една от най-известните истории за търсенето на еликсира на живота в древен Китай е приказката за Ксин Ши Хуанг. Първият император на Китай бил толкова решен да измами смъртта, че се разказва как искал от „всеки учен, магьосник или мъдрец в нацията да открие еликсир, който да го направи безсмъртен“. Но, всичко, което поучил за болката, параноята и безсмислените пътувания и убийствата в опитите му да постигне безсмъртие, било, че умрял от отравяне с живак.

Император
Ксин Ши Хуанг

Други артефакти, намерени в гробницата

Връщайки се към разкопаната през октомври гробница в Лоян, археолозите открили други артефакти, заедно с очарователната течност в бронзовия съд. Открили са също украсен с рисунки глинени съдове, нефритени и бронзови артефакти. Намерени са добре запазени човешки останки, вероятно на собственика на гробницата.

Самата гробница е с размери 210 квадратни метра. Пан Фушенг, археологът, отговарящ за разкопките, изтъкна пред репортерите важността на гробницата и откритията в нея. Той каза: „Гробницата осигурява ценен материал за изучаване на живота на благородниците от западната династия Хан, както и на погребалните ритуали и обичаи на този период.“

Превод от английски – Нина Жишева