Откриха нова брънка от човешката еволюция

Откриха нова брънка от човешката еволюция

05/03/2019 Off By nina

В Русия направиха сензационно откритие, което ще ни разкрие повече за един загадъчен ранен вид човек. Палео-археолозите вече са идентифицирали някои фрагменти от черепа от отдавна изчезнали видове или подвидове на ранни хоминини[1], известни като Денизовани (Homo denisova). Находката ще добави повече към нашето познание за този древен човек.

Очаква се експертите да съобщят, че са потвърдили намирането на две парчета от черепа на Денизован, което е първото откритие от този вид. “Само четири отделни Денизовани са били идентифицирани по-рано”, съобщава Science Alert, и никой от предишните фрагменти не включва части от черепа. Откриването на фрагментите на черепа е много важно, тъй като това е само петият член на този вид, открит досега.

Кои са Денизованите?

Тази историческа находка е направена от руски екип в пещера в Алтайските планини в Южен Сибир, недалеч от Монголия и Казахстан. Откриването е направено в дълбока пещера и това е петият остатък от Денизованите, който се намира на това място. Пещерата е известна като Денизова пещера и оттук идва и името на хоминините, открити в нея.

Денизованите се появяват в Африка и се смята, че те са свързани с неандерталците. Двата ранни човешки видове се разделят преди около по-малко от милион години и двете напускат Африка преди повече от четвърт милион години. Смята се, че Homo denisova варира в широк район на Азия и те се съчетават с неандерталците и с друг неизвестен архаичен човешки вид. Учените не са установили кога архаичните хора са изчезнали.

Може би от всички различни хоминини, Денизованите са най-загадъчните. Всичко, което наистина знаем за този човешки вид, е от откритията в пещерата Денизова. Всъщност тези ранни хора бяха окончателно идентифицирани едва през 2010 г., когато в сибирската пещера е открита кост от пръст на момиче. Единствените останали останки са три зъба, и това е, което прави откриването на този парче череп толкова важно. Интересно е, че пещерата Денизова също е била обитавана от неандерталци.

Части от черепа на Денизован

Неотдавнашното откритие се състои от „два свързващи фрагмента от гърба, лявата страна на париеталната кост, които образуват страните и покрива на черепа” според Daily Mail. Парчетата, когато са поставени заедно, са с дължина 8 см на 5 см. Двата фрагмента бяха открити преди около три години, но бяха обявени неотдавна, тъй като отнело толкова дълго време, за да се идентифицират останките от Homo denisova. ДНК тестовете са доказали, че фрагментите на черепа са от Денизован, но било невъзможно да бъдат датирани.

Загадъчните ранни хора

Имало е други кости и дори части от черепи, които са били открити и е възможно да са от Денизовани. През 2017 г. някои изследователи смятат, че в Западен Китай са открити фрагменти от два черепа от Homo denisova. Фрагментите, намерени в сибирската пещера обаче, няма да докажат, че китайските находки са от този изчезнал човек. “За съжаление, новооткритото парче не е достатъчно голямо, за да се използват за идентифициране на други черепи, намерени другаде като останки от Денизован без генетична информация, за да се поддържа диагнозата”, съобщава Sapiens.

Констатациите от Сибирската пещера ще бъдат публикувани на сесия на Американската асоциация на физическите антрополози. Докато фрагментите не са достатъчно големи, за да трансформират нашето разбиране за архаичния човек, те почти със сигурност ще допринесат за нашето познание за този загадъчен клон на човешкото семейство. Надяваме се, че в Азия има още находки, които могат да ни помогнат да разберем по-добре този най-загадъчен хоминин.


[1] Хоминини – раздел човекоподобни примати 

Превод от английски – Нина Жишева