Ако комарите изчезнат?

Ако комарите изчезнат?

25/10/2018 Off By martha

Нека сме честни – кой харесва комарите? Тези, които биват хапани повече вероятно биха искали те напълно да изчезнат. Не само това, но някои видове разнасят сериозни и потенциално смъртоносни болести. Ако са такава пречка тогава защо още съществуват, може би се питате.

Съжалявам, че трябва да ви го кажа, но е толкова просто. Съществуват около 3 хиляди различни вида комари в света и само малко част от тях хапят хората. Комарите съществуват от много по-дълго време, от колкото човека – милиони години, през които са преживели през множество промени и хищници. Така, че искам ли да признаем или не, комарите са доста издръжливи същества. Това не означава, че не сме се опитали да ги изтрием от лицето на планетата преди. Най-добрият пример е когато сме решили да ги унищожим с химикали, които по-късно се оказали ужасни както за планетата така и за хората, не само за комарите.

Но нека се впуснем в хипотетичната реалност, в която сме успели да ги премахнем от животите си. Някой учени казват, че това реално няма да навреди особено на природата, вероятно просто друг вид ще запълни тяхното място в екосистемата. Съществуват обаче видове комари, като тези в Русия и Канада, които летят в огромни ята и опрашват малкото растения, които успяват да живеят на минусовите температури. Тези растения са храна за животните в тези райони, така че може би не трябва да унищожаваме всички видове комари.

Също така не ни е нужно, тъй като знаем кои видове носят болести и реално са заплаха за хората. Учените в момента работят върху начини, по които или да ги унищожат изцяло или поне да унищожат нещата в тях, които им позволяват да разнасят вирусите. Идеята е генетично да ги модифицираме и по този начин да навредим колкото се може по-малко на природата.

В крайна сметка, би било изключително трудно и потенциално доста вредно за околната среда да унищожим всички комари. Но скоро може би ще можем да се фокусираме само върху определи видове и да ги спрем от това да ни заразяват с болести и да направим светът малко по-безопасен.

 

Автор: Мартина С. Попова