Красивият сапфир на Мароко

Красивият сапфир на Мароко

25/10/2018 Off By nina

Легендата разказва, че Шефшауен е основан през 1471 г. от мюсюлмански владетел, който искал да усмири испанската си жена Жора. След като маврите били експулсирани от Испания в края на 15-и век, Мулай Али Бен Рашид изгонил Жора в Мароко, където създал град по подобие на испанския Вехер де ла Фронтера. Първоначалното селище се е състояло само от малка крепост, известна сега като касба на Шефшауен. Крепостта е издигната, за защитата на района от потенциални атаки на португалски нашественици, тъй като по онова време Португалия често атакува Мароко.

Сгушено в планините Риф в северната част на Мароко, средновековното градче Шефшауен някога е било място, през което хората просто да минат, но не и да отидат в него. След това на жените в града им хрумва една буквално блестяща идея – боядисват го в синьо. Сега, за да запазят ярката му идентичност, боядисват града три пъти годишно. Обикновено това традиционно се прави от жени. Три-четири човека боядисват града през нощта, докато другите спят. Никой не може да каже защо градчето е обляно точно в синьо. Някои казват, че това е духовен цвят за мюсюлмани и евреи, други вярват, че е в знак на почит към планинския извор, който прави възможно съществуването на градчето в този иначе суров район. Трети пък са на мнение, че синьото държи комарите надалече. Има и такива, които смятат, че причината е, за да се създаде илюзия за прохлада.

Интересно е, че по улиците на градчето може да се види доколко високо е могъл да достигне всеки художник. Често приземните етажи са старателно боядисани, а нагоре се вижда първоначалното бяло или голи камъни.

Движението на слънцето и начинът, по който то осветява различните части на града, го прави да изглежда още по-красив, синьото минава през всичките си нюанси – от светло и бледо, до тъмно морско синьо и дълбоко индигово.