Писмата, които не можем да прочетем

Писмата, които не можем да прочетем

25/10/2018 Off By nina

Светът щеше да е едно много по-различно място, ако езиците не съществуваха. Повечето хора биха се съгласили, че говоримите и писмените езици на всяка една култура на тази планета помагат за човешко изразяване и творчество. Езикът ни позволява да общуваме с нашите приятели и семейство, позволява ни да споделяме информация или да откриваме нови неща. Преди изобретяването на телефона и електронната поща повечето обикновени хора записват мислите си или ги изговарят на глас и лично. Нещата бяха толкова различни тогава. И все пак още съществуват системи за писане, които човечеството вероятно никога няма да може да дешифрира.

Плочата от Сингапур

Тя представлява част от голяма плоча от пясъчник, открита в устието на река Сингапур. Смята се, че плочата датира от тринадесети век. Покрита е с писмени знаци, които никой учен не е успял да дешифрира досега.

 

 

Ронгоронго

Ронгоронго е мистериозна система от глифи, открити през деветнадесети век на известния Великденски остров. Те изглеждат като писмо или протописмо, макар че някои от тях приличат на календар. Все пак нито един от тях не може да бъде прочетен.

 

 

Китански скрипт

Китанският скрипт е серия от писмени системи от отдавна изчезналите монголски кхитански народи, които установяват династията Лиао на североизток от Китай. Има два скрипта – малък и голям, които експертите не могат да разчетат.

 

 

 

 

Надписът от Алеканово

Алекановият надпис е известен като група неразчитаеми знаци, открити в руското село Алеканово през 1897 г. от археолог Василий Городов. Знаците са отпечатани върху малък

глинен съд и са открити на славянско гробище.

 

 

 

 

Писмото Кипу

Системата за писане на Кипу е доста мистериозна. Учените все още не са научили достатъчно за инките и за тези, които са живели преди тях, но се твърди, че този тип писмо е наследено именно от тези предци. Засега обаче писмото все още не е преведено.