Античният град Александрия – Част II

Античният град Александрия – Част II

20/10/2018 Off By martha

Главната идея на градът била науката, мъдростта и иновативностите. Построяват са училища, читалища и университети и са набират огромно количество книжни ресурси. Възможно е да сте чували за известната александрийска библиотека. Модерният град Александрия също има такава библиотека, в която има повече от милион книги събрани от целия свят, но учудващо това число е било на лице и при античната версия. Трябва да подчертаем, че по онова време повечето книги са имали само едно единствено копие – оригиналът. Александрийците поставили за цел да съберат колкото се може повече материали. Казват, че на пристанището са претърсвали лодките за писания, които са отнемали и поставяли директно в библиотеката.

Това е било доста атрактивно за голямото количество учени, които са се излели като потоп в града. Александрия наистина се превърнал в това, което Александър мечтал. Това било място, където новите идеи нямали граници и всичко било възможно. В Александрия е направен огромен напредък за човечеството. Тук за първи път е доказано, че земята е кръгла и че слънцето не се върти около нас, а ние около него. Като цяло напредъкът в сферата на астрологията и философията бил най-голям. Моментът, в който разбират как слънчевата система се движи, правят първият експериментален часовник:

На кръгъл диск поставят основа с две малки дупки, които се насочват към определена звезда в небето. Около кръгът са написани градуси и в зависимост местоположението на избраната звезда може правилно да се предскаже точен час. Часовете са поставени на 15 градуса разстояние един от друг.

За жалост, сборът на толкова много мнения и идеи в крайна сметка довежда до проблем. С популяризирането на християнството и правилата, които го съпровождат, много велики мислители и особено жените, които са се занимавали с наука, били осъдени във вещерство и брутално убити. Това довело да разрухата и опожаряването на голяма част от града както и известната библиотека. Такъв вид знания не можело да бъде позволено на никой и са унищожени оригинални, единствени по рода си книги и писания. Казват, че Плутон е научил за съществуването на Атлантида точно от там, но за жалост, за нас тази цивилизация вероятно за винаги ще остане не повече от мит.

 

Автор: Мартина С. Попова