Античният град Александрия – Част I

Античният град Александрия – Част I

19/10/2018 Off By martha

Градът Александрия е бил столицата на науката и мъдростта в античния свят. Това реално е била идеята при създаването му – да се създаде нещо ново, иновативно, място където културите на Египет и Гърция могат да станат едно и да съберат най-великите мозъци на двете цивилизации и да им предоставят свободна платформа където да изразяват и развиват идеите си. Основателят се подразбира:

Александър III Македонски, Александър Велики.

За него най-ценната награда из завоеванието била Египет. Моментът, в който стъпил там и помогнал на античната цивилизация да се отърве от персийците, той се сблъсква с  култура коренно различно от гръцката. От техните полу-животински богове до церемониите и ритуалите при погребването, за завоевателя прави всички по силите си да уважи техните традиции и с времето древноегиптяните го приемат като един от тях. Те реално го почитат с титлата на фараон. С подкрепата на египтяните той почва да мисли къде да направи градът мечта. Древноегипетските градове са били всички по делтата на Нил, тъй като реката била голяма част от причината за разцвета на цивилизацията, но Александър искал неговият град да гледа обратно към огромната империя, която притежавал. Писания казват, че той получил видение, което го насочило към крайбрежието на Средиземно море и островът Фарос. Основава Александрия на крайбрежието и нарежда островът да бъде свързан и направен част от града.

Гледката на хоризонта била към империята му и реално той създава първата връзка между Гърция и Египет. Александрия се превърнала в огромен център на търговия. Това подтикнало бързо и рязко развитие на новият град. Поради новостта му позволило пълната симбиоза на египетска и градска култура. В малкото останали артефакти можете да наблюдавате скулптури с градски лица и египетски одежди или египетски богове с градско военно облекло.

 

Автор: Мартина С. Попова