Бозайниците ще се възтановяват дълго след нас

Бозайниците ще се възтановяват дълго след нас

19/10/2018 Off By nina

Хората са допринесли много за изчезването на повече от 300 вида бозайници, а това се равнява на зашеметяваща загуба от 2.5 милиарда години на уникална еволюционна история, според ново мрачно проучване, направено през последните няколко години в Дания. 

Би могло да отнеме много милиони години, докато бозайниците развият достатъчно нови видове, за да се възстановят от разрушението, което сме им причинили ние, хората, смятат изследователите. Човешкият вид, обаче, вероятно няма да оцелее, за да види тези резултати.

“Ние правим нещо, което ще остане да влияе милиони години след нас”, каза пред Гардиън палеонтологът Мат Дейвис от Датския университет в Орхус, който ръководи ново изследване за опустошителното въздействие на хората върху биологичното разнообразие.

Новото проучване, публикувано в Сборника на Националната академия на науките в Дания, оценява, че може да отнеме до 5 до 7 милиона години, за да се възстанови богатото разнообразие до нивото, на което е било преди появата на съвременните хора и това предполага, че това ще се случи, само ако хората престанат всяко бракониерство, замърсяване и унищожаване на местообитанията на животни и растения през следващите 50 години.

Подобно на много учени, Дейвис вярва, че светът понастоящем е в разгара на шестото масово унищожение, известен също като антропоценно или унищожение, предизвикано от човешката дейност. По-рано тази седмица Дейвис сподели, че “това, през което преминаваме сега, може да има същото голямо въздействие като на астероида, който уби повечето динозаври“.

„Създадената от нас ситуация е доста страшна“, каза Дейвис. “Започваме да отсичаме цялото дърво на живота, в това число и клонът хората, на който седим в момента”, предупреди той пред Гардиън.