Аспержи – що е то?

Аспержи – що е то?

05/11/2018 Off By djani

И аз като вас сбърчих нос, само като чух наименованието. Оказва се, че след като човек се порови, се оказа нещо доста полезно. Може пък и да се навия да приготвя нещо с него. Да проверим дали и вас ще ви впечатли. Ето фактологията.

В семейството на лилиите, към лука, чесъна, празa има още един член, който не е толкова популярен – аспержите. Те растат под формата на тръстика и достигат средна височина 50-150 см. При прибиране на реколтата имат твърда обвивка. Аспержите се отглеждат в Европа, Южна и Северна Америка и Западна Азия.

Германия, САЩ, Перу и Китай са водещите страни в производството на аспержи. Семената на аспержите се засяват през пролетта. Времето от засяването до първата реколта е четири години. 20 години може да се сее на едно и също място. Освен, че се консумира като зеленчук,  може да се отглежда и като декоративно растение, тъй като листата му са леки като пера, откъдето води и името си. Този зеленчук все още се смята за екзотичен у нас. В началото на 20 в. България е била най-големият производител на аспержи в Европа, но след 1944г. година те просто са обявени за буржоазни и изчезват от пазара. Сега обаче отново има български производители, чиято продукция е на европейско ниво и е много вкусна. Аспержите не са сред любимите храни на българите. Знаейки за всички ползи от консумацията на този зеленчук, трябва да се замислим за смисъла да бъде включен в хранителното ни меню. Нека да видим някои ползи от този зеленчук и всеки сам да  реши.

  • Те са чудесен източник на куп полезни хранителни вещества.
  • Аспержите са особено полезни за хората, които страдат от оток и тези които имат високо кръвно налягане или други сърдечни заболявания.
  • Те съдържат високи нива от аминокиселината аспарагин, която служи като естествен диуретик. По този начин с уринирането се освобождавате не само от течностите, но и от излишната сол в организма.
  • Аспержите са с високо съдържание на глутатион, който се бори срещу образуването на тумори.
  • Съдържат рутин, който предпазва малките кръвоносни съдове от разкъсване и може да предпази от радиация.
  • Учените са доказали, че фините стръкчета, съдържат аминокиселини, които щадят чернодробните клетки от въздействието на алкохола.
  • Намалява риска от сърдечни заболявания.
  • Полезни са срещу настинка и кашлица.
  • Спомагат за храносмилането.
  • Положително помагат на хората, страдащи от ревматизъм. Дава енергия и забавя състаряването.

Не за последен път, уточнявам, че хранителните добавки и храната са само помощно средство в борабата ви с едно или друго заболяване.

 Да ви призная, аз вече съм готова да “рискувам” с аспержи, а вие?!?

Източник снимка: Google

 

 автор: Тезджан Ферад – Джани