Красивите статуи на Тайланд

Красивите статуи на Тайланд

05/11/2018 Off By nina

Зашеметяващите природни дадености на Тайланд – като плажове, паркове и водопади – могат да получат всички похвали, но създадените от човека творения могат да бъдат също толкова спиращи дъха. Ето някои от най-красивите свещени статуи от Страната на усмивките.

Легналият Буда от Wat Pho

Възможно е Уат Пра Кеу да е най-известният храм в Тайланд, но съседът му Уат По е един от най-красивите изображения на Буда в страната. Дълга 46 метра,  златната статуя  е впечатляваща гледка. Представлява Буда, който е на път да влезе в паринирвана, или нирвана след смъртта.

Гигантските Як от Wat Phra Kaew

Фигури от будистките и индуските вярвания, Як са гигантски същества, които, въпреки страшното им поведение, обикновено са благи. Най-красивите от тях се намират в Големия дворец в Банкок, където стоят на входа му, с меч в ръце, за да го предпазяв от зли духове. Реплики на Як се намират и на летище Суварнабуми.

Нефритеният Буда от Wat Phra Kaew

Статуята на Буда, изработена от едно парче нефрит през 14 век, Нефритеният Буда е една от най-известните и почитани статуи в страната. Разположена в украсена зала, тя е красива статуя в еднакво красива обстановка, а дрехите й се променят през годината само от самия крал.

Богинята на състраданието от Wat Plai Laem

Разположена на живописния остров Ко Самуи, впечатляващата статуя на Guanyin[1] е един от най-забележителните и запомнящи се в страната. Статуята, изработена в китайски стил, разполага с не по-малко от 18 ръце, а кракът й се вижда, лежащ на Моста на дракона.

Големият Буда от Phuket

Висока 45 метра и покрита с бял мрамор, статуята на Големият Буда от Phuket е сред най-красивите и най-големите в страната. Седейки красиво на върха на хълма, от който се разкрива прекрасна гледка към залива Чалонг, статията посреща с пълното си изящество всички, които са намерили сили да се изкачат до горе под лъчите на палещото слънце. Видим от цял южен Чалонг, Големият Буда е красив както отблизо, така и отдалече.

[1] Богиня на състраданието и милостта