Изненадващи истини за Антарктида

Изненадващи истини за Антарктида

05/11/2018 Off By nina

Има толкова много неща, които все още не знаем за нашата планета, Земята. Това е особено вярно, когато става въпрос за места, които са отдалечени, труднодостъпни и където климатът е суров и враждебен към човешките същества. Това прави Антарктика едно от най-мистериозните места на Земята – това е ледена, отдалечена, пуста пустиня с много тайни, които все още не са разкрити. Континентът е толкова голям, че учените сякаш едва сега започват да изследват нейните огромни територии и скрити съкровища.

Един интернет потребител е съставил списък на най-интересните факти за Антарктида, които отгоре на това са и истина.

На Антарктида има места, на които не е падала и снежинка или капка дъжд през последните два милиона години!

В Антарктида съществува водопад, наречен Кървавия водопад

Не се притеснявайте – не е истинска кръв. Преди 5 милиона години, с повишаването на морското равнище, Източна Антарктика е била наводнена и там се е образувало солено езеро. След милиони години над езерото са се оформили ледници. Докато замръзвали, водата отдолу ставала още по-солена. Днес езерото  под Кървавия водопад е три пъти по-солено от морската вода и следователно е твърде солено, за да замръзне. Водата под ледника Тейлър, която захранва Кървавия водопад, съдържа много желязо, отмито от основната скала, насища водата и, когато тя влезе в контакт с въздуха, желязото се окислява и се получава червено оцветяване, което багри леда.

70% от прясната вода на Земята се намират на Антарктида

Емилио Маркос Палма е първият човек, роден в Антарктида

През 1978 г. Емилио Маркос Палма прави история, като е първият човек, роден в Антарктида. Баща му е бил началник на отдела на аржентинската армия в изследователската база “Есперанза”. Оттогава на континента се раждат още десет души, но родното място на Палма все още е най-южното и е включено в книгата на Гинес.

Най-големият регистриран айсберг на планетата има територия, по-голяма от територията на остров Ямайка

Средната дебелина на ледия пласт в Антарктида е над километър и половина

Антарктида, най-южният континент, е почти изцяло покрита с дебел слой лед (с изключение на сухите долини, които съставляват около 1% от площта й). Дебелината на ледения пласт се различава в зависимост от местоположението, като източният антарктически пласт е много по-дебел от този на Запад. Средно, ледът е с дебелина повече от 1,6 километра, но в някои сектори може да достигне дебелина почти на 4,8 километра.

Поради климатичните промени се мени и земното притегляне

Само на Антарктида, Северния полярен кръг и още няколко малки островчета няма мравки.

Антарктика е единственият континент без влечуги и змии.

Антарктида няма официална часова зона.

На Антарктида е измерена най-ниската температура на повърхността на Земята, която някога е била регистрирана, и е -144 ° F (-98 ° C).

На Антарктида ветровете достигат до скорост от 200 мили в час.

На Антарктида има един банкомат.

Банковият конгломерат Wells Fargo инсталира банкомат през 1998 г. в гара McMurdo, най-големият научен център на континента. Макар че е близо до територията на Нова Зеландия, банкоматът изплаща само щатски долари.

На Антарктида няма полярни мечки. Те са на северния полярен кръг.

Антарктида е най-студеният, най-ветровитият и най-сухият континент на света.

На Антарктида има седем християнски църкви.

Дори и при най-сурови климатични условия хората все още намират време да построят места за поклонение, всичките християнски. Днес има най-малко седем християнски църкви на ледения континент – Снежният параклис,  параклисът “Света Троица”, католическият параклис Ледената пещера, параклиса “Сан Франциско де Асис”, параклиса “Свети Иван Рилски”, чилийският параклис “Санта Мария Рейна де ла Пас”, католическият параклис на Пресветата дева от  Лухан.