Баби, Дядовци и внучета

Баби, Дядовци и внучета

20/11/2018 Off By djani

Любовта не е нещо, което  може да се измери. Но фактът, че бабите и дядовците изпитват особени чувства към внуците си е факт. Защо се случва това?

Факт е, че самите баба и дядо се различават от младите. С течение на времето те са придобили мъдростта на живота и са станали много по-толерантни. Времето за изразяване на любовта се е увеличило.

Зад гърба си имат богат опит и знаят как безопасно да разхождат бебето цял ден,  да приготвят вкусни пюрета, пайове, да четат приказки и т.н. Всичко необходимо за любимото диване.

По-лесно е да обичат внуците си от порасналите деца. Невъзможно е да не се докосват например до бебето. Винаги искат да носят малкото на ръце, да купуват играчки за внуците и т.н.

Също така имат усет как да изразяват любовта си към 40-годишният мениджър по продажбите или как да погалят стриктната бизнес-дама. Децата растат и вече не се нуждаят от родителски грижи и ласки. Поради това се оказва, че обектът на акумулирана любов за баба и дядо се оказват внуците.

Вероятно внуците помагат да се върнат в младостта. Пелени, млечни формули, жилетки, играчки – колко хубаво е да се потопят в тази вихрушка отново. По някаква причина гледката на врещящо и плюещо пюрета и каши деца изобщо не е досадна за тях. Бабите и дядовците винаги ще намерят правилните думи, за да успокоят младата майка, когато внукът им е с висока температура, или когато детето е разстроено.Те са снизходителни, заредени с търпение и любов и владеят ситуацията. Стига послушно да следвате указанията им.

 

Каква е най-ценното качество на внуците според техните баби и дядовци? Това, разбира се е добротата. Често е трудно родителите да разбират и да приемат недостатъците на децата си.Таткото – успешният бизнесмен не може да разбере как би могъл да има син, който абсолютно не се интересува от математиката и иска да свири на флейта, например. Страхът, който се надява, че няма да бъде оправдан, че обществото ще осъди и т.н., често унищожава връзката между родителите и децата. Любовта към бабите и дядовците е безусловна, възрастните хора са по-малко критични към своите внуци. Внуците считат баба и дядо за свои лоялни приятели, така че често им се доверяват със своите тайни. Родителите са склонни да реагират остро на недостатъците или капризното поведение на децата си.

В същото време някои възрастни хора са твърде тревожни. В какво се изразява това? На първо място, в прекомерна грижа. В очите на бабите постоянно изглежда, че на детето вечно му е студено, гладно е и т. н.

На майките, които успеят да убедят бабите, че най-доброто за детето е умереност, трябва да се дава някаква специална награда, според мен. Най-добре, на името на Чък Норис…

В много страни по света има официални празници на баби и дядовци.

Във Франция, денят на бабите се пада в първата неделя на март. На този ден, внуците подготвят изненади за бабите си, ресторантите имат специално меню, а магазините имат отстъпки.

В Полша, денят на баба се празнува на 21 януари, а на 22 януари, е Денят на дядо. Тези дни внуците прекарват заедно със своите баби и дядовци, дават си взаимно дарове, ходят в парка и се отдават на всякакви забавления.

Щастлив е всеки, който е израсъл с топлата и любяща грижа на баба и дядо наоколо. Уважавайте и почитайте родителите си, хора, защото те често са незаменима помощ и подкрепа. И не само за това.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани