Изкуството на Лапландия

Изкуството на Лапландия

20/11/2018 Off By nina

Най-северната финландска провинция Лапландия е до голяма степен неизвестен оазис на голямото изкуство, от традиционните занаяти на местните народи Саами до съвременните шедьоври от цял ​​свят. Това са едни от най-добрите места в Лапландия, където може да се види удивително изкуство.

Хотел Какслаттанен

Този курорт в близост до Ивало се превръща в жив музей на изкуството всяко лято по време на Арктическата седмица на изкуствата. Скулптури от цял ​​свят пътуват до курорта, за да участват в конкурса за дърворезба и да създават зашеметяващи произведения на изкуството, вдъхновени от арктическата природа. Тези скулптури стават част от постоянната колекция на курорта и могат да се видят целогодишно в курорта и в художествената галерия.

Музеят Арктикум в Рованиеми

Музеят Арктикум в Рованиеми се фокусира най-вече върху науката и природата в Арктика, но също така е домакин и на редовни художествени експонати, показващи различни аспекти на арктическата култура.

Снежният замък Кеми

Снежният хотел се строи  от сняг и лед в Кеми всяка зима и изглежда сякаш току-що излиза от вълшебна приказка. Замъкът е отворен за гости на хотела. Те могат разгледат колекцията от скулптури от лед, сътворявани от занаятчии всяка зима и осветени с цветни светлини. Самият замък също е артистично чудо и всеки любител на изкуството би се насладил на разходка наоколо, за да поеме всичко в него. Има дори и уводни семинари за изкуството на ледената резба, преподавани от професионалисти.

Музеят на изкуствата в Рованиеми

Централният музей на изкуствата в Рованиеми, част от Културната къща Корунди, се фокусира основно върху съвременното изкуство от Финландия и особено от Лапландия. В колекцията на музея са подредени произведения на художници от или живеещи в Лапландия, много от които демонстрират традиционния живот в Лапландия. Те включват принтове от Аукусти Тука, фотографии на Мати Саанио и картини на Мария Лагорио.

Галерията на скъпоценните камъни Кеми

Лапландия е буквално златна мина за редки скъпоценни камъни и минерали, а в галерията Кеми можете да видите огромна колекция от тях. Акценти от колекцията включват реплика на това, което би могло да бъде короната на краля на Финландия, реплика на коронта на финския крал и огърлица, направена за Мария Антоанета от 647 диаманта.

Хану Хаутала природния фотографски център

Красотата на Лапландия го прави едно от най-добрите места в света за фотография на природата. Центърът Хану Хаутала в Куусамо е първият музей на фотографията във Финландия и е кръстен на най-известния фотограф на природата в страната. Освен снимките на Хаутала, в центъра са изложени творби на финландски и чуждестранни фотографи, а детската зона предоставя интерактивно пространство за игра на децата.

Музеят Сарстьониеми

Този музей е построен в чест на Рейдар Сарстьониеми, един от най-известните финландски художници, и е частично построен в селската къща от 19 век, където Сарстьониеми живее и работи през по-голямата част от живота си. Върху дървените стени са изложени цветни модернистични произведения на изкуството, вдъхновени от природата на Лапландия, рисунки от местните праисторически пещерни и произведения на руското изкуство, което художникът видял по време на своето обучение в Ленинград. Изложби на други съвременни финландски художници и концерти за класическа музика също редовно намират място в музея.

Сиида, музеят на финските Саами

Музеят на изкуствата Саами е културен център на финландските Саами в Инари. Сиида пази огромен архив от снимки, показващи живота на лапландските Саами от 19-ти век до сега, както и традиционни занаяти, видео изложби и произведения на съвременни Саами артисти, които служат като запознаване с коренното население на Лапландия.