Снежният глобус е изобретен случайно

Снежният глобус е изобретен случайно

20/11/2018 Off By nina

Теми мили малки топки, съдържащи любимата ви картинка – диорама в джобен размер, застинала в магията на зимна приказка. Глобусите могат да бъдат открити в почти всеки магазин за подаръци по целия свят. Те са създадени съвсем случайно от австрийски изобретател през 1900 г.

Идеята от крушката

През 1900 г. механикът на хирургически инструменти, австриецът Ервин Перци, разследва начини за подобряване на яркостта на новооткритата електронна крушка. Вдъхновен от обущарите от онова време – които използвали стъклени топчета, пълни с вода, монтирани пред свещ, за да получат повече светлина – Перци решил да пресъздаде метода, но използвайки крушка вместо свещ.

По време на експеримента си, Перци изсипва грис в стъклен глобус и открива, че създава атмосферен ефект, подобен на снеговалеж. Долавяйки потенциала на това случайно изобретение, той изоставя първоначалната си идея и вместо това създава миниатюрна диорама на църковна сцена в прозрачен глобус.

 

Завладяване на света

Пет години след като Перци изобретява снежния глобус, във Виена започват да го произвеждат масово. Скоро той се превръща в основна коледна украса и популярността му дори и за миг не е намалява дори и за миг. Семейството Перци все още е начело на компанията – г-н Перци III, все още вещо ръководи бизнеса. Фирмата произвежда около 200 000 снежни глобуси годишно.

Музеят

Днес музеят на снежния глобус във Виена е популярна туристическа дестинация, в която могат да се видят хиляди снежни глобуси. На водените от гидове организирани екскурзии разказват разширената история на изобретението. Също така в магазина за подаръци има стотици глобуси с около 350 дизайна! Всеки един от тях е задържал в себе си различни красиви виенски забележителности, вариращи от катедралата свети Стефан до емблематичното виенско колело Ризенрад.