Безопасни ли са свещите?

Безопасни ли са свещите?

01/04/2019 Off By djani

Учените твърдят, че навикът човек да се вглъбява, наблюдавайки огъня, има генетични корени – нашите далечни предци са гледали пламъците на огъня в пещерата.

Днес рядко седим около огъня, а и не всеки има камина. Но всеки може да си позволи свещи. Пазарът изобилства от всякакви форми цветове и аромати и предназначението им не е само замяна на  електрическото осветление. Те са символ на романтика, използват се в ароматерапията, създават уют и неповторима атмосфера.

Декоративни свещи съществуват още от далечното минало. Направени са от смола и восък, растителни влакна, животински мазнини, мазна риба, придаваща на материалите форма на животински фигури, хора, растения или “парфюм”. С времето, технологиите стават по-сложни – декоративните свещи се превръщат в произведения на изкуството, а хората изискват все повече – приятен аромат, който може да подобри настроението, да радва окото, да предизвика чувства.


Казват, че за първи път ароматни свещи се появили в Древния Изток. Свещеници и жрици ги използвали за провеждане на различни храмови ритуали, след което започнали да се използват и в ежедневието.

Трябва да се знае – ароматизираните свещи могат да бъдат опасни за здравето. Експерти отбелязват, че в помещенията, където те изгарят дълго време, много токсични вещества се натрупват във въздуха – понякога не по-малко, отколкото в стаи за пушачи.

Често можете да забележите, че свещите миришат не на това, което е посочено на опаковката – например, ябълка, а нещо неразбираемо, въпреки че миризмата изглежда приятна. Това е така, защото тяхното производство използва изкуствени добавки – например аромати, които не носят никаква полза за здравето. Но дори естественият ароматизатор може да загуби първоначалния си мирис, ако свещите са направени неправилно – при прегряване, естествените етерични масла променят структурата си, а ароматът също се променя – понякога до неузнаваемост.

В западните страни, ароматните свещи се използват много по-рано от нашата и затова производството им там е широко развито – разбира се, материалите са далеч от естествените. А хората, които обичат тези красиви и ароматни атрибути на романтичната атмосфера, започват да се разболяват по-често.  Често се появява свръхчувствителност към различни домакински продукти, като шампоани и дезодоранти, случаи на астма и кожни заболявания.

Рядкото използване на парафинови свещи не причинява вреда, обаче трябва да се спазват определени правила.

Не е необходимо да палим много свещи наведнъж: няма точни указания, но в малки стаи, където има деца, голям брой запалени свещи е особено опасно – 1-2 е достатъчно.

Не запалвайте свещи за няколко часа в даден момент (понякога те изгарят в продължение на дни) и не ги използвайте като освежител за въздух – те не са измислени за това.

Ако парафинова свещ гори в проветриво помещение 2-3 пъти седмично, около половин час, нищо ужасно няма да се случи.

Във всички случаи е по-добре да замените парафиновите свещи  с безопасни ароматизирани свещи, направени от естествен пчелен восък или соев восък. Свещи от пчелен восък дори не трябва да се ароматизират – те миришат на мед и прополис, когато изгарят, но често добавят и подходящи етерични масла. Соевият восък се получава от соеви зърна.

Можете да си купите и стеаринови свещи, те също са безопасни, тъй като се състоят от естествени мазнини, но те рядко се срещат в продажбата. Накратко, ползвайте свещи, но с мисъл и мярка…

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани