Бирено опиянение

Бирено опиянение

29/11/2018 Off By djani

Бирата е широко разпространено питие в много страни по света и е популярна заради вкуса и аромата си. Има около хиляда разновидности на бирата.

Славянската дума ,,бира“ първоначално означавала всяко питие изобщо, и едва по-късно се превръща в името на алкохолна напитка.

Общото убеждение е, че бирата е открита случайно в Близкия изток преди десет хиляди години. Историята на бирата вероятно датира отпреди 8000 години. Според една теория, когато ечемикът бил изсушен и покълнал, е установено, че е идеален за производството на хляб. Фактът, че хлябът случайно е паднал във вода и се е напълнил с мая, е родил древната бира.

Строителите на египетските пирамиди получавали, освен храна, и бира.

Правели са бира от пшеница, овес, ръж, просо, ечемик и лимец.

В Древен Китай бирата е добивана от покълнал ориз.

В ранното Средновековие, бирата в Европа се произвеждала в манастири. Европейските монаси официално били ангажирани с пивоварство, като използвали хмел като консервант.

Днес производството на бира е важен клон на промишлеността, включващ няколко големи компании и хиляди по-малки производители.

В нашето съвремие, бирата е най-консумираната напитка след водата и чая. Произвежда се чрез варене и ферментация на нишесте, получено главно от зърнени култури – най-вече малцов ечемик, но се използват и пшеница, ръж царевица, ориз, овес, лимец. За ферментацията, спомага ферментационна мая. Ароматизира се с хмел, който придава горчивина и действа като консервант.

Според начинът на ферментация, бирата се дели на лагер и ламбик. Алкохолното съдържание е между 4%и 6%. Бирата е популярна по цял свят, като в много страни ежегодно се провеждат фестивали на бирата.

Бирената мая е известна като богат източник на магнезий, селен, калий, фосфор и витамини от група В (Бе). Поради тази причина, понякога бирата е наречена ,,течен хляб“.

Знаете ли, че в света най-много бира се пие в Чехия, Белгия, Германия и неочаквано – Китай.

В направена анкета за ,, любимо питие  през последните 20г.“ , в Америка бирата заела първо място.

Октоберфест е бирен фестивал в Мюнхен, който продължава  повече от две седмици. Броят на хората, които идват за този фестивал,

надминава 6 милиона души.

В Африка има бира от банани.

До 2013г. бирата не се е считала за алкохолна напитка.

В Белгия до 70-те години на миналия век бира се предлагала в училищата и библиотеките.

Политическите партии в Аржентина имали свои собствени марки бира.

По правило, по-тъмната бира има по-горчив вкус.

През 17 в. някои хора в Нигерия кръщавали децата си с имена на марки бира.

В Нигерия и Ирландия още се консумира бира с марката „ Гинес”.

Обикновено в зимният сезон, бирата не е предпочитано питие, но разбира се, заклетите ѝ фенове,  имат какви ли не оправдания да се наливат с бира. Няма никакъв проблем, когато е с мярка и докато все още имате връзка с нашата планета. Помнете също и за ефекта на „Биреното коремче” и за трайният, аромат носещ се след порядъчна консумация на бира.

Както се казва – консумирайте, но с мярка.

източник снимка: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани