Величието на Нил

Величието на Нил

07/11/2018 Off By djani

Точно, когато зимата леко протяга лениви пипала и вечерите започват да стават по-студени от досегашните, реших да обърнем взор към една от най-популярните  реки в света. Дано малко да ви стопля с асоциацията.

Долината на Нил е една от люлките на човешката циливизация, като тук е възникнала една от най-значимите древни култури – тази на Древен Египет.

Река Нил е най-голямата река в североизточна Африка.  С дължина от 6640км. тя е най-дългата, а със своите 3 200 000 кв.км., трета по  водна площ,  река на планетата. Има група езера във водосборния басейн на Нил. Една от тях, Виктория, е второто по големина  езеро в света. Голямата река Нил, в началото си е Бели Нил, по-късно Сини Нил се присъединява към нея в Хартум(Судан). Той тече от юг на север и има три основни ръкава: Бели Нил, Сини Нил и Аберга. Реката образува голяма делта, преди да се влее в морето. Едната делта започва от Кайро, а разстоянието до морето е 160км. От този момент разстоянието до Порт Саид и Александрия  на запад и изток от средиземноморското крайбрежие е 250км. Египет има политическо влияние върху Нил в продължение на хиляди години. Изграждането на язовир на Сини Нил е обсъждано дълго време.

По бреговете на Нил, многообразието от животни е зашеметяващо. Живеят повече от 300 вида птици- щъркели, пеликани, чапли фламинго, ибис, орли. Много от мигриращите птици също спират тук.

От многобройните риби, живеещи в реката, интересна е една наречена Бишир. В сухия сезон мигрира към реката, а в дъждовния сезон-до блата  и заливи, където се размножава. През деня лежи неподвижно на дъното, а през нощта  ловува. Някои видове риба имат способността да произвеждат електроенергия от специален орган, разположен в опашката. Дължината на електрическия сом е 1,2 метра. Има форма на колбас: тялото  му е напълно без люспи. Изпраща електрически заряди до 350 волта, зашеметява или дори убива жертвата си.

Нилският крокодил ловува  зебри, биволи антилопи, импали и други животни, когато идват да пият вода от реката. Могат да изядат даже малкото на хипопотама. Освен това, птици, маймуни и  риби също са значителна част от храната им. Както всички видове алигатори,  обича винаги прясна плячка. Ухапва  голямата си плячка, прави известното си въртеливо движение и поглъща голямо парче месо. Останалото е работа на стомаха му.

Ъ-Ъ- Ъ…Моят стомах в момента е на топка. Май беше по-приятно докато си говорехме само за водната площ и топлото на Африка…

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад- Джани