Видовете мляко

Видовете мляко

24/10/2018 Off By martha

Ако тази сутрин си пихте кафето със сметана или изядохте закуската си с чаша мляко, може и да не сте се замислили, но… млякото е много странно нещо. Много е полезно, това никой не го оспорва, но начините по които го използваме са поне малко чудновати. Млякото е за бебета. Това му е реалната функция и за това съществува.

Млякото, което ние възрастните пием е най-често от крави. Главно се придържаме към крави, овци и кози когато става дума за мляко. Странно е как хората чрез генетична мутация сме направили млякото, което принципно е за телета, част от диетичната норма за хора от всякакви възрастни групи.

Биволите също произвеждат мляко, от което се прави известното биволска моцарела. Но то съдържа 6.9% масленост – чудесно за направата на сирене и кашкавал, но не особено добро за пиене. Маслеността се определя от околната среда, в която живее животното и начина, по който кърмят.

Ако търсите най-масленото мляко ще трябва да намерите тюлен. Тяхното мляко достига от около 60% масленост. Бебетата тюлени се раждат в лоши условия, заобиколени от сняг и лед. Това означава, че трябва да натрупат мазнина бързо, за да могат да оживеят. Те се кърмят за почти 4 дена и за това време удвояват тежестта си. За сравнение готварската сметана е около 36% масленост.

В другата крайност имаме млякото от черният носорог. Неговата масленост е около 0.2%. Течността на млякото вероятно е порад дългият им период на кърмене – 2 години. Ако искате да опитате това мляко може да се окаже по трудно от колкото си мислите. Черният носорог е застрашен вид, а и дори да намерите някой… все пак е носорог.

В някой много изтънчени ресторанти се предлагат тези изброени млека и се считат за деликатес в някой части на земята. За тези любопитковци, които биха ги пробвали, желаем да им пожелаем късмет докато ние си допиваме кафенцето със сметана.

 

Автор: Мартина С. Попова