Визия за бъдещето – Илон Мъск

Визия за бъдещето – Илон Мъск

02/12/2018 Off By martha

Колко често се замисляте за бъдещето? Във вашето съзнание то пълно ли е с летящи коли и почивки на други планети? Лесно е да си представим какво може да бъде, но много по-трудно е това да се осъществи. Малко хора биха се захванали с тази сложна задача. Днес има един човек, който посвещава живота си да помогне на обществото да премине към бъдещето.

Илон Мъск.

Може би сте чували за него от новините. Той е изпълнителен директор и главен продуктов архитект на компанията за електрически коли „Тесла“, с което името му най-често се свързва. Много мислят, че той е просто лицето на компанията, както доста изпълнителни директори са, но Мъск върши много повече. По неговите думи през свободното си време той главно мисли нови дизайни, разчертава ги и работи върху тяхното осъществяване. Казва, че много малко от времето му, ако не и почти нищо, е пропиляно в промоции и медийни събития.

Целта му за напредването на технологиите е задействана от един тежък фактор – напълно е ясно, че в следващите години природните ресурси като нефт и природен газ ще намалеят драстично. Те не могат да бъдат произведени с лаборатории, което означава, че ни трябват заместители. Има хора, който казват, че електрическите коли като тези на Тесла са прекалено скъпи за момента, но много скоро бензина може да стане недостъпен и няма да имаме избори. Алтернативите съществуват, а хората като Мъск работят върху това да ги направят колкото се може по-достъпни и удобни за обществото в моментът, когато ще имаме нужда от тях.

Заедно с електрически коли, той се занимава с проекти като соларни тухли за покрив. Във всяка отделна плочка има поставен слънчев панел, който през деня набира светлина и къщата може постоянно да подържа електричеството. Не само ще спестим, но и ще се погрижим за здравето на околната среда.

Друго, с което е познат Мъск е проектът SpaceX. Той е откривател, главен изпълнителен директор и главен дизайнер на компанията, която има за цел да изследва космическото пространство. С достатъчно информация, ресурси и време ще можем да копаем и използваме минералите и природните ресурси от планети като Марс, а дори и от нашата Луна.

Понякога идеите на Илон Мъск биват приети като нелепи или невъзможни, но нали точно такива хора преди са подлагали представите ни на изпитание. Малко са тези които успяват, но това стане ли реалност, те напълно променят начина ни на живот.

 

Автор: Мартина С. Попова