Водната криза в Индия

Водната криза в Индия

15/03/2019 Off By martha

“Удушени” от годините на суша, течението на реките са намалели в Индия. Локалните нива са спаднали с цели 25 метра. Зърнопроизводителите изоставят полетата си и се преместват в градовете. Някои дори са извършили самоубийство поради тази непоносима криза.

Индийското правителство планира да пренасочи теченията на река Кен, за да напълни другите реки. Това преливане на ландшафта е част от безпрецедентна програма за свързване на реките, която в крайна сметка се надява да събере 30 големи реки в Индия чрез повече от 14 хиляди километра от бетонни канали.

Индия днес е изправена пред извънредна ситуация с водата, като приблизително 600 милиона души – около половината от населението – се борят или с тежък недостиг на вода, или със замърсени води. Правителствените инженери предлагат да се облекчи кризата чрез пренасочване на „излишната” вода от едно речно корито към друго, колосално обновяване на природните проекти, които също биха могли да помогнат за контролиране на наводненията в мусоните, за стимулиране на напояването и за генериране на водна енергия за гражданите на страната. Индийското правителство планира да постигне универсален и справедлив достъп до безопасна и достъпна питейна вода за всички до 2030 година.

Експертите на правителството са по-малко оптимистични. Досега град Делхи е заделил 2,25 милиарда долара за осъществяването на схемата за свързване на реките. Отклоняването на водата от река Кен е първият тестов случай, който се планира. Двете реки ще бъдат свързани с 230 километра от канали. Еколозите обещават да се борят с проекта в съда. Дали в крайна сметка това ще помогне или ще направи проблема още по-голям, ще трябва да изчакаме и видим.

Автор: Мартина С. Попова