Вратите на Ада

Вратите на Ада

18/10/2018 Off By martha

Наричат това място с името „Вратите към Ада“ леко на шега, но реално газовия кратер Дервезе наистина прилича точно на това. Тази огромна пропаст пълна с необуздаем огньове не е някакво чудовищно явление на природата. За жалост това е причинено от човешка грешка. Намиращ се в пустинята на Каракум, Туркменистан кратерът е с диаметър около 60 метра и дълбочина 20 метра.

Всичко започнало през 1971 година. Руски геолози започват да копаят в търсене на нефт, но много бързо осъзнали, че нещо не е наред. Земята около тях започнала да пропада. За жалост осъзнават прекалено късно, че на мястото, на което копаят има голяма подземна празнина пълна с природен газ, основно метан. Земята не успяла да издържи да тежестта на машините, които донесли и не кратко след това пропаднала изцяло, правейки огромно дупка. Осъзнали, че изключително голямо количество токсичен газ започнал да излиза от празнотата и трябвало да направят нещо за да го спрат. Идеята им била да запалят метана. Това може би звучи малко лудо, но реално е най-ефикасният начин да се отърват от метана и да осигурят природните газове не се разпространят из въздуха. Нужно е само 5% метан във въздуха, за да се получи химична реакция и експлозия.

Най-странното нещо, което се случило когато запалили кратера е, че огромно количество паяци били незнайно защо привлечени към огньовете. Те събрани на големи групички преправяли пътя си до ръба на кратера и скачали вътре. Това масово самоубийство на паяци може и да е странно но нормално природно явление, но аз лично ако видя такова нещо вих бягала в обратната посока…

Руските учени се надявали, че като запалят кратера проблемите с природните газове ще се реши, но може би не са премислили един доста важен фактор. При наличието на такова количество газ, огньовете имат неизчерпаемо количество заряд. Кратерът гори до ден днешен, почни 50 години по-късно, и се е превърнал в туристическа атракция. А относно това кога ще спре? Никой не знае.

 

Автор: Мартина С. Попова