Връх Ръшмор

Връх Ръшмор

09/11/2018 Off By martha

Този паметник е внушаващ колкото лицата, които изобразява. Четири американски президента, изваяни от гранит директно в планината се взират в хълмовете на Южна Дакота – Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън, Ейбрахам Линкълн и Теодор Рузвелт. Но защо точно в Южна Дакота?

Всичко започнало с туризъм. Идеята била да се построи този паметник не само за да се почетат основаващите бащи на Америка, но и да се привлече внимание към щата. Геният зад дизайна е бил скулптуриста Гуцон Бортглум. Той бил подпомогнат от 400 работници и започнал огромния проект през 1927г. Отнело 14 години да се завърши. Последната глава била открита през 1941г.

Пневматичните чукове които са били използвани тежали около 13 килограма. С тях са пробивали дупки в скалата. След тях е трябвало да премахнат огромно количество камък бързо. Използвали динамит. Когато стигнали до горе-долу формата на главите използвали малък динамит за по-голяма точност.

Главите били готови, но все още са нямали лица и не били гладки. С малък дрелкоподобен инструмент са изгладили всеки сантиметър от лицата, което отнело изключително много време.

Може би се чудите защо точно тези четири президента?

Искали са да представят 150г. от американската история, затова Джордж Вашингтон като първи президент автоматично намерил мястото си там. Томас Джеферсън е бил главният автор на Декларацията за независимост на Америка и третия им президент. Ейбрахам Линкълн е шестнадесетият президент, които е известен с Американската гражданска война, която довела до премахването на робство чрез закон. Теодор Рузвелт е “най-младият” от тях – двадесет и шестия президент – който допринесъл за развитието на Америка в това, което я познаваме днес.

В покрайнините на планината можете да посетите студиото на скулптуриста. Там се намира 6 метровият модел, които помогнал на работниците тъй като главите са с височина на шест етажна сграда. Може би ще забележите, че амбициите им са били много по-големи, като този модел показва целите тела на президентите изваяни в планината. Има и детайли като например ухото на Линкълн, които не са достигнали до планината.

С годините, има предложения да се добавят още глави към връх Ръшмор. Най-популярните кандидати са президент Кенеди и Рейгън. Някой дори предлагат Елвис Пресли да бъде сложен редом със тях. Дали това ще се случи… бъдещето ще каже.

Автор: Мартина С. Попова