Хотел на 80 метра под земното ниво

Хотел на 80 метра под земното ниво

09/11/2018 Off By nina

В Шанхай, Китай строят хотел в дупката на напусната кариера. Шестнайсет от етажите му буквално са под земното ниво, в ямата, а първите два най-долу дори са подводни.

Хотелът, който се спуска на 80 метра под нивото на земята, предстои да бъде открит на 15 ноември в Китай, като част от вълната от амбициозни архитектурни проекти, стимулирани от бързия икономически растеж на страната.

По-голямата част от хотела, разположен в покрайнините на Шанхай, е залепена за стената на дълбока яма, а 16 от 18-те етажа са технически под земята, като два етажа са разположени под вода в езерото на дъното на кариерата.

Главният инженер на проекта го описва като “борба срещу тежестта” в интервю за China Daily миналата година. Той е проектиран от британската фирма Atkins,  заедно с китайски компании.

Хотелът ще струва 1 млрд. юана  или 111 млн. паунда и първата копка беше направена през 2012 г., но строителството не стартира до края на 2013 г., а работата беше забавяна и от няколко закъснения.

Гостите могат да се насладят на скално катерене на същата повърхност, на която е построен хотелът, съобщават местните медии.

С нарастването на богатството на страната се появиха и редица странни сгради. Някои бяха по-необичайни – изглеждат като бутилки за алкохол или чайници, докато други са още по-причудливи, като централата на сградата на държавната телевизия в Пекин. Появиха се и множество реплики на извести сгради в света, като Белия дом и Айфеловата кула.

Но правителството предприе мерки за спиране на такива сгради през 2014 г., когато публикува директивата, според която архитектурата не трябва да бъде “извънгабаритна, чуждо поклонническа, със стремеж към странности” или липсва в традиционните културни ценности. Така, през 2016 г. президентът Си Дзипин сложи край на “странната архитектура”.