Вълшебната дума Абракадабра

Вълшебната дума Абракадабра

26/06/2019 Off By nina

Магическите думи често се използват от магьосниците, докато изпълняват магически трикове на сцената. Едно от най-честите от тези заклинания е „Абракадабра“. Макар тази дума да е известна на много хора, вероятно е по-малко хора да са наясно с неговия произход. Освен „Абракадабра“ има и няколко други магически думи, които се използват от сценичните магьосници. Както „Абракадабра“, обаче, произходът на тези думи също е загадка за повечето хора.

Откъде идва думата “Абракадабра”?

Ако днес думата „Абракадабра“ се използва от сценичните магьосници за развлечение на масите, смята се, че тя произхожда от древния римски свят. Тогава тази дума не е била използвана за забавления. Смятало се е, че в нея се съдържа мощна магическа сила.

Според една теория, думата „абракадабра“ произлиза от еврейските думи „ab, ben, ruach hakodesh“, което се превежда като „Отец, Син и Святи Дух“. Така думата „абракадабра” всъщност е призоваване на Светата Троица.

Според друга теория, тази магическа дума произлиза от друга магическа дума, известна като „abraxas“. Тази дума е специална, тъй като нейните букви в гръцката нумерология добавят до 365, т.е. броят на дните в годината.

Друга теория за произхода на думата „абракадабра“ е арамейската фраза „Avra kadavra“. Феновете на поредицата „Хари Потър“ може би са запознати с тази фраза, тъй като в книгите се съдържа подобно заклинание „Avada kedavra“. В поредицата „Хари Потър“, „Авада кедавра“ функционира като убийствено проклятие, а за Дж. К. Роулинг, автор на книгите, се казва, че е заимствал тази магия от нейната оригинална арамейска версия. Първоначалният смисъл на тези магически думи, според Роулинг, е бил “да се остави нещото да бъде унищожено” и са били използвани за лечение на болести.

Във всеки случай, „Абракадабра“ е използвана през вековете като талисман. Римският учен от 2-ри век, Серен Семмоникус, например, описва в своя труд Liber Medicinal начина, по който тази магическа дума може да бъде използвана. Този талисман повелява думата да бъде написана на парче пергамент многократно, като при всяко преписване от думата се маха по един знак, докато накрая остане само един.

През Средновековието хората вярвали, че всяко събитие, което не може да бъде обяснено, вероятно е било причинено от магия, а голяма част от населението на Средновековна Европа се страхувало от омагьосване, затова използвали думата Абракадабра, за да предотвратят всяко потенциално зло действие, изпратено в тяхна посока. Както и в римско време, тя е била използвана и за „лечение“ на болести.

Използването на тази „Абракадабра“ пирамида се споменава от писателите в по-късните епохи, включително Ева Римтънтън Тейлър, авторка от 16-ти век, която пише в „Проблемното пътуване на капитан Едуард Фентън“: „Банъстър каза, че за една година е изцерил от малария 200 и повече човека, като използвал абракадабрите, които висяха от врата му.”

NGI 1790

Абракадабра често се среща дори и в 18-ти век, както е написал Даниел Дефо в работата си “Вестник на чумата година”, че суеверието, за съжаление, се е прилагало по време на тази епидемия:

„Хора бяха мамени; и това се състоеше в носенето на талисмани, филтри, екзорцизъм, амулети и аз не знам още какви препарати, за да укрепим тялото с тях срещу чумата; сякаш чумата беше нещо като притежание на зъл дух, който трябваше и можеше да се държи на разстояние с помощта на кръстове, знаци на зодиака, хартийки, вързани с много възли; някои с написани върху тях думи или фигури, най-вече специалната дума Абракадабра, оформена в Триъгълник, или Пирамида …

Бедните хора откриха недостатъчността на тези неща и много от тях след това бяха отнесени в Мъртвите колички“.

В крайна сметка, хората спират да вярват в ефикасността на „Абракадабра“ за лечение или защита и думата се настанява на сцената на магьосниците, които изпълняват магически трикове.

Превод – Нина Жишева