В другия живот, искам да съм мечка

В другия живот, искам да съм мечка

31/12/2018 Off By djani

Дори и малките деца знаят, че мечките спят зимен сън. Зимата ме подтиска толкова много, че често се досещам за този факт с тайният копнеж в следващият си живот да се преродя в мечка. Но коя е причината те да прекарват зимният сезон в сън?!? Съмнявате се да е зимната депресия… Аз също. Хайде да поровим малко.

Мечките принадлежат към рода на хищниците. Те се отличават и с факта, че могат да се катерят по дърветата, да плуват бързо и да пътуват на големи разстояния. Интересно е също, че в природата те практически нямат врагове поради техния размер и сила.

Повечето видове бродят през цялата година, но черната, хималайската и кафявата мечка прекарват почти цялата зима в сън. Освен това женските полярни мечки, също спят зимен сън. През зимата зимуват мечки, живеещи в климатични зони от умерен до арктически. Тоест, когато снегът пада и дълго време се задържа. Това се дължи на хранителните навици на мечките. Те са най-големите месоядни бозайници на Земята. В зависимост от вида, теглото на мечката варира от  150 до 350 кг, при мечките гризли и мечките Камчатка тази стойност достига 700 кг. Дължината от главата до върха на опашката е 150-250 см. За да запази своята форма това голямо животно се нуждае от голямо количество храна. Мечката, като хищник, е всеядна, т.е. яде всичко, което прилича на храна. Но през зимата, когато половината от храната е засипана със сняг, разходите за енергия, поради значително намаляване на температурата, се увеличават. Количеството храна за обикновено животно, например, просто не е достатъчна за кафява мечка, за да се нахрани. Следователно, тя преминава в хибернация, която може да продължи и в зависимост от вида, от 4 до 6 месеца.

За разлика от кафявите, при полярните мечки, само майките  и малките меченца спят  зимен сън.

Мъжките полярни мечки не спят.  Полярната мечка, за разлика от кафявата мечка, може да покрие нуждата си от храна, като се храни с риба и мазнини от тюлени (те рядко ядат месо от тюлени).

Сънят на мечката е по-скоро дрямка, а не сън.  И най-малкият шум е достатъчен, за да се събуди. Вярно е, че е много нещастна, когато  се събуди. Пробудената мечка е много опасна. И ако ви се живее още дълго и щастливо по нашата земя, ако случайно видите спяща мечка, минете на пръсти през скърцащият сняг и се отдалечете бързооо.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани