В името на науката

В името на науката

20/10/2018 Off By martha

Злополуки и инциденти не са особена рядкост. Дали от неловкост или грешка в противопожарната инсталация, случва се да избухват пожари, понякога по често от колкото ни се иска. Но рядко бихте попаднали на цял град опожарен до основи не инцидентно, а в името на науката.

Река Сейнт Лорънс изтича от североизточния ъгъл на езерото Онтарио при канадския град Кингстън. Тече в североизточна посока и се влива чрез огромен естуар в залива Сейнт Лорънс на Атлантическия океан. Но реката крие голяма тайна вързана с направата на връзката към океана. При ниско водно равнище можете да видите останките на града Олтсвил. Град, който вече не съществува, наводнен и унищожен, за да се направи път за напредък.

На жителите им било наредено да се преместят и да гледат как унищожават градът им и след това го потапят изцяло под вода. Няма ли са избор освен да се съгласят. Тогава дошъл реда на учените, които казали, че ако тези домове така или иначе ще бъдат разрушени, защо да не ги използваме за експерименти? Съществувало е проект, при който са се опитвали да разучат начина, по който огъня се разнася из сградите. Решили да използват 8 сгради в града като експеримент да наблюдават процеса. Това било изключително рядка възможност, тъй като експериментите, които са провеждали до този момент са били в лаборатории при обезопасени, контролирани ситуации. За първи път са могли спокойно да наблюдават на голяма скала реалността, с която са се борели да предотвратят.

Наистина това им предоставя огромно количество информация, но е трудно да се игнорира човешкият елемент. Домове на хора, училища и заведения за били изгорени за науката. Места, на които тези жители за прекарали животите си само за да ги гледат как изгарят. Не на всички е било казано за експериментите, вероятно много от тях не са искали да знаят. Други са останали и са наблюдавали последните мигове на града. Но в крайна сметка, ползата от тези експерименти и информацията набрана от тях е помогнала за направата на по-добри и ефикасни противопожарни системи които ни пазят и до днес.

 

Автор: Мартина С. Попова