Градът на водата – Венеция

Градът на водата – Венеция

11/10/2018 Off By martha

Неоспоримо, Венеция е един от най-магическите градове. Кой не си е мечтал да се разхожда с гондола заедно с любимия човек докато звучи романтична музика? Приказния град привлича хиляди туристи годишно, но как е така не е потънал?

През X век Римската империя се озовава в опасност от хуните, които окупират голяма част от северна Европа. Не дълго след това империята се разпада напълно и това кара голяма част от населението да се пресели на юг към брега. Те обаче се озовават в блатата, но приели това препятствие като защитен механизъм. Построили градът Венеция директно върху плаващата повърхност.

Как е възможно това?

Любопитен факт е, че градът реално е построен върху повече от 10 милиона дънера, които са били събрани при строенето. Те са забити дълбоко в тинята до солидната земя, което позволява на структурите да не потъват. Венеция буквално се държи на гора от дънери и то успешно до днес.

Венеция се състои от повече от 100 малки острова разделени от канали. Стотиците мостове из целия град играят двойна роля. Известния мост Риалто е един от най-старите и той служи не само като връзка между кварталите Сан Марко и Сан Поло, но през него минават и тръби с питейна вода, захранващи кабели и газ.

Но красивият град е в опасност. Главния проблем е и голямата им атракция – водата. Жителите на Венеция са свикнали с наводненията, тъй като повечето не са опасни и са решили, че това няма да им спира всекидневието. Дори когато площадите са наводнени можете да видите жители с панталони навити до коляното или високи гумени ботуши как се разхождат. Дори кафенета, чиито столове са на половина в вода биха Ви обслужили, ако решите да седнете.

Принципно тези наводнения траят няколко часа, след което градът се връща в нормалната си форма. Нивото на водата обаче се повишава и все още няма решение. За това, стягайте си багажа и отивайте във Венеция преди да трябва да си носите шнорхели.

 

Автор: Мартина С. Попова