Градът на дядо Коледа

Градът на дядо Коледа

25/12/2018 Off By djani

Красивия древен град Драма, наричан още „Градът на дядо Коледа” впечатлява с природата и атракциите, които предлага. Стори ми се забавно днес да ви  разкажа за него. Вдъхнови ме любимата учителка на сина ми. Скоро беше там и остана много очарована. Вярвам ѝ безрезервно, а след тази статия, вярвам, че и вие ще поискате да видите този чуден град.

От всички страни, живописният град е заобиколен от планини. Най-високата точка се намира на планината Пеуну, връх Фалакро, тя също е символ на града. В далечните римски векове, Драма е бил важен за търговията сред римляните и е бил военен лагер. В дните на Балканските войни българите спечелили драмата. Градът успял да влезе към територията на Гърция едва през 1944 г.

Днес Драма е град в Северна Гърция с население около 40 хиляди души. Градът е популярна дестинация в организираните от България екскурзии.

На няколко километра от Драма се намира пещерата Маара, която често е включвана в маршрутите на екскурзиите. Със своите 21 км. тя е най-голямата речна пещера в света и е втората по-големина от проучените пещери в Гърция. През нея протича река Панега, в чиито води в пещерата са открити уникални видове риби.

Драма е особено посещаван град по време на зимните празници около Коледа и Нова година. Това се дължи на коледното градче Онируполи, което се изгражда всяка година през декември в един от парковете в центъра и е най-голямото в цяла Гърция. Открива се всяка година на четвърти декември – деня на Света Варвара, която е пазителка на града – и продължава до четвърти януари.

По полянките и дори в коритото на рекичката има много декоративни снежни човеци.

Има сцена в единия край на парка, където през цялото време има коледни изпълнения на различни състави.

Онируполи съчетава увеселителен парк, коледен базар и сцена с разнообразна тематична програма. Има влакчета, въртележки, блъскащи се колички, малко виенско колело и няколко по-екстремни съоръжения. Като цяло, тези атракции са насочени най-вече към децата и тийнейджърите. За най-малките посетители в малките къщички има организирани работилници за рисуване, моделиране, изработване на украси и други подобни дейности. Между дърветата са подредени кораби, герои от приказките и големи декоративни подаръци. А след залез всичко това е подходящо осветено.

Наблизо до паркът е ледената пързалка на града, която е сравнително малка и доста пренаселена. Край нея е традиционната сцена с младенеца Исус, както и фигури на праисторически животни сякаш току-що излезли от филмчето “Ледена епоха”. Любопитно съчетание между религията и поп културата.

С всичките си светлини Онируполи изглежда наистина впечатляващ. По това време градчето започва да се пълни с все повече народ – с родители повели децата си по атракциите и с тълпи младежи в приповдигнато настроение. Пред къщичките се извиват опашки, сергиите с украса и лакомства са заобиколени от клиенти. В парка има богато разнообразие от захарни пръчки и близалки с коледни фигурки, сладки със зимни мотиви, щандове за ход-дог и тестени лакомства. Примамливо е греяното червено вино, което се продава по едно евро в малки чашки и има наситен вкус на подправки, сред които най-силно се усеща канелата.

Около сцената край езерцето се събират хора, за да се насладят на програмата. На това място в Драма, влюбените заключват с катинари любовта си, както е в различни градове по света.

Драма и коледното градче Онируполи носят по-различна атмосфера от Виена, Будапеща и вероятно от други известни коледни места в Европа, но въпреки това паркът си има своето очарование и зарежда с положителни емоции.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани