Да защитим кожата от UV лъчите целогодишно

Да защитим кожата от UV лъчите целогодишно

04/12/2018 Off By djani

Хубаво е да се знае, че кожата има нужда от целогодишна грижа. Разбира се в разгара на летният сезон трябва да се полагат специални усилия, но и сега не бива да подценяваме кожата си. Всички обичаме и се радваме на слънцето, но често забравяме за вредата от неговите лъчения. Хубаво щеше да бъде, да има вълшебен крем с “брониращ” ефект, но засега не съм чувала за такъв. С темповете на напредване на съвременната медицина, може и да се появи, но дотогава ето какво е хубаво да знаем.

 

Слънцето има три вида лъчения. Първият е видимият спектър или слънчевата светлина. Вторият е ултравиолетов. Тази радиация е отговорна за придобиването на тен. Третият е инфрачервен, термичен.

Ултравиолетовото излъчване се съдържа в спектъра на слънчевата светлина, а в земни условия може да се генерира от електрическите дъги или от предназначени за тази цел лампи.

Т.нар. Ултравиолетови лъчи са невидими за човешкото око и прониквайки през озоновия слой могат да навредят.

Кожата защитава нашето тяло от външно влияние по принцип. Тя действа като черупка, като бариера. Всеки човек и реакциите на кожата му са строго индивидуални. Всичко зависи от роговия слой (горния слой на епидермиса). Епидермисът се състои от кератиноцити и меланоцити.

Според световната организация на здравеопазването, четири от пет случая на рак на кожата могат да бъдат предотвратени, защото можем да контролираме експозицията на ултравиолетови лъчи. Има няколко начина да се предпазим от вредните въздействия на слънцето: стоене на сянка, подбор на правилните дрехи, носене на шапка и слънчеви очила, нанасяне на  слънцезащитни продукти.

Сянка

Това е най-простото правило – в часовете на слънчева активност (от обяд до четири часа) трябва да сте на сянка или на закрито.

Дрехи

Облеклото е най-добрият защитник от излагане на слънце. Някои дрехи имат специален етикет UPF. Този символ, заедно с номера, показва степента на защита от UV лъчи. Тоест колко лъчи тази тъкан ще пропусне. UPF 15-24 блокира ултравиолетовите лъчи, UPF 25-39 е още по-добре, UPF 40-50 + е най-добрата защита.

Шапка 

Изберете шапка с широк ръб от седем сантиметра. Тази шапка предпазва лицето, ушите и шията от изгаряния.

Слънчеви очила

Правилно подбраните очила със защитен фактор предпазват от вредното влияние на лъчите. Купувайте слънчеви очила само от оптиката, в противен случай ще купите безполезен аксесоар, който не само, че няма да предпази, а дори ще навреди на очите ви.

 

Производителят посочва слънцезащитен маркер SPF (слънцезащитен фактор). Индексът SPF означава колко слънчева светлина може да издържите. SPF 50 казва, че можете да издържате на ултравиолетова радиация 50 пъти повече, отколкото без крем. Ако видите стойност 100, то знайте, че това е измама.

За децата трябва да изберете специални детски кремове с високо ниво на защита. Те имат по-малко химически компоненти и са хипоалергични.

 

Въпреки, че действието на ултравиолетовите лъчи се прилага успешно във физикалната и рехабилитационна медицина, добре е да се знае, че използвани неправилно и без консултация със специалист, те предизвикват дехидратация и са с доказан канцерогенен ефект. Ултравиолетовите лъчи предизвикват състаряване на кожата, загуба на еластичността ѝ и появата на бръчки. Те увреждат структурата на ДНК.

Абе горе долу като със сладоледа. Има и полезни страни, но трябва да се внимава. Или казано накратко – консумирайте внимателно и с мярка.

Източник снимки: Google

Автор: Тезджан Ферад – Джани