Коледа в Сеул, Корея

Коледа в Сеул, Корея

04/12/2018 Off By nina

В Южна Корея има повече християни отколкото в много други азиатски страни като Китай и Япония, така че Коледа се отбелязва по-широко. (Християните съставляват около 25-30% от населението.) Останалите 70% от хората в Южна Корея са будисти или не са религиозни.

За разлика от Япония, Коледа е официален празник – хората не ходят на работа и на училище! Но на следващия ден,на 26-и (Бокс ден) се връщат в класните стаи или на работните си места. За Нова година имат по-дълго официално прекъсване.

Църквите са украсени със светлини, а много от тях имат ярък червен неонов кръст отгоре (през цялата година!), което много подхожда на коледните светлини! Повечето църкви имат служба по Коледа. Отиването в църквата за Коледа става все по-популярно, дори сред нехристияни.

Универсалните магазини представят големи коледни демонстрации. Има и невероятна светлинна украса в столицата Сеул. Светлините са навсякъде в центъра на града, включително по мостовете над река Хан.

Някои хора (особено християните и западняците, които живеят в Южна Корея) украсяват домовете си, слагат и коледно дърво.

Хората си разменят подаръци, като най-популярният подарък са парите! Предоставянето на подаръци става по-популярно, но даването на пари все още е много обичайно.

Корейският Дядо Коледа може да бъде облечен в синьо и е известен като 산타 클로스 (Санта Клаус) или 산타 할아버지 (Дядо Коледа).

Популярна коледна храна е коледната торта, но често топена торта, направена в местната хлебарница! Често тортата е сладоледена, закупена от магазин като Baskin Robbins.

Честита/Весела Коледа на корейски е “Meri krismas” (메리 크리스마스) или “seongtanjeol jal bonaeyo” (성탄절 잘 보내요) или “Jeulgaeun krismas doeyo” (즐거운 크리스마스 되세요). Християните могат да кажат “Sungtan chukhahaeyo” (성탄 축하 해요), за да отпразнуват раждането на Исус.