Коледни чудатости в Испания

Коледни чудатости в Испания

04/12/2018 Off By nina

Испанците имат редица уникални коледни традиции, които се различават от тези, с които може да сте свикнали. От гигантските сцени на Рождествения ден до скитниците, деня на глупаците и националната лотария. Ето някои от тях:

Beléns

Beléns представлява сложни сцени на Рождествения ден – това е испанската дума за Витлеем. Повечето известни сцени от Рождество се състоят от няколко фигури на хора и животни, докато испанските beléns могат да бъдат огромни, пълни с много различни къщи, ферми, реки и пазари. Испанците често слагат един от тези макети в домовете си до Коледа, но във витрини или на градските площади се поставят много по-големи.

Среднощна литургия

Много испанци отиват в полунощ, в навечерието на Бъдни вечер, на литургия, известна като La Misa Del Gallo (Месата на петела), за да отпразнуват вярата си. Често основната храна на Коледа се консумира на Бъдни вечер, точно преди или непосредствено след месата.

Caga Tió

Caga Tió или скитникът е коледна традиция, уникална за региона на Каталуния. По същество Caga Tió е парче дърво, което е облечено и има малки дървени крака, лице, одеяло и баретина (каталоска шапка). Децата взимат Caga Tió в домовете си или в училищата и го хранят с малки парченца хляб или портокалова кора всяка вечер. След това на Бъдни вечер или Коледа, те удрят пъна с пръчка, пеят специалната песен на Caga Tió, молейки се да изхвърли много туртро (дребни сладки зрънца) и други сладки за тях.

El Gordo

Испанската национална лотария е голяма сделка за Коледа и почти всеки играе, което я прави най-голямата лотария в света. Коледната лотария е толкова голяма, че са й дали прякора El Gordo или Дебелакът, поради огромните суми пари, които можете да спечелите. Стартира на 22 декември и се провежда всяка година от 1812 г насам, а печелившите числа се изпяват от ученици.

Dia de los Santos Inocentes

28 декември, няколко дни след Коледа, е известен като Dia de los Santos Inocentes и е испанската версия на Деня на глупавите дни. Това е денят за игра на шеги или обличане в забавни перуки и шапки.

Тримата царе

Това са тримата царе, или Reyes Magos (Мелхиор, Гаспар и Балтазар), които носят подаръците в Испания, а не Дядо Коледа (макар и той да става все по-популярен напоследък) на 6 януари, не на Коледа. В нощта на 5 януари в градовете в цялата страна Кралете дефилират в пищни паради, заедно с обкръжението на помощници, животни и изпълняват сложна акробатика, хвърляйки сладки за децата. Когато децата се завърнат у дома, те оставят за една нощ обувките си навън, за царете, за да оставят в тях подаръците им.

Баският Дядо Коледа

Баските имат собствена версия на Дядо Коледа или Дядо Коледа под формата на Olentzero, митичен гигант, облечен в селско облекло и пушещ лула. В Билбао, в нощта на 23 декември, Olentzero пътува по целия път Gran Via към театър Ариага, готов да донесе подаръци за деца на Бъдни вечер.

Roscón de Reyes

Вместо коледна торта или коледен пудинг, испанците се наслаждават на Roscón de Reyes, обикновено на Деня на Богоявление, на 6 януари. Сладък кръгъл хляб, с дупка в средата, покрит с натрошени бадеми и захаросани плодове, понякога пълнен със сметана , Понякога в хляба се крие малка фигурка и човекът, който го открие, има честта да направи Roscón de Reyes през следващата година.