Две потенциално благоприятни за живот планети

Две потенциално благоприятни за живот планети

05/07/2019 Off By martha

Малка, стара звезда, намираща се само на 12 светлинни години, може да бъде домакин на две умерени, скалисти планети, съобщават астрономите. Ако те се потвърдят, и двата новозабелязани свята са почти идентични с масата на Земята, и двете планети са в орбити, които позволяват на съществуването на течната вода.

Учените смятат, че звездният гостоприемник, известен като звездата на Тегардън, е на поне осем милиарда години, или почти два пъти по-слънчева. Това означава, че всички планети, обикалящи около нея, са вероятно древни, така че животът, какъвто го познаваме, има повече от достатъчно време, за да се развива. А засега звездата е забележително тиха, с малко индикации за бурните звездни земетресения и пламъците, които са склонни да изригват от такива обекти. Тези фактори, както и относителната близост на системата, я правят интригуваща цел за астрономите, които искат да сканират за признаци на живот извън Земята.

„И двете планети на Тегардън са потенциално обитаеми“, казва Игнаси Рибас от Института за космически изследвания на Каталония, член на екипа, който докладва за планетите в списанието Astronomy & Astrophysics. “В крайна сметка ще видим дали те са обитаеми.”

Двете светове обикалят около една толкова слаба звезда, че дори не били забелязани до 2003 г., когато астрофизикът на НАСА Бонърд Теегардн търсел мрачни, близки звезди джуджета, които досега избягвали откриване. Рибас и колегите му в момента търсят планети, обикалящи около 342 малки звезди, така че те насочиха инструмента КАРМЕНИС, разположен в испанската обсерватория Калар Алто, в мини-звездата.

КАРМЕНС наблюдавал звездата на Тегардън в продължение на три години, като отчитал вълните и влекачите, произведени от орбиталните планети. В крайна сметка повече от 200 измервания предполагат, че две малки светове се блъскат в звездата, всяка от които тежи около 1,1 пъти земната маса. Екипът изчислява, че една от планетите завършва орбита само за 4,9 земни дни; другият свят има орбита само 11,4 дни.