Дълголетниците в Окинава

Дълголетниците в Окинава

09/10/2018 Off By ivo

В световен мащаб Окинава, остров разположен югозападно от главната територия на Япония, е известен с дълголетието на обитателите си.

Ето няколко неща, към които те се придържат и се смята, че точно те допринасят за тяхното здраве и дълголетие.

 

Спазване на растителна диета

По-старите жители на Окинава са спазвали диета, осланяща се на растения през по-голямата част от живота си. Техните ястия от пържени зеленчуци, сладки картофи и тофу са с високо съдържание на хранителни вещества и ниско съдържание на калории. Гоя, със своите антиоксиданти и съставки, които понижават кръвната захар, е особено интересна. Намират се и жители, които консумират свинско месо, но по традиция то е запазено само за редки церемониални поводи и се приема в малки количества.

 

Градинарство

Почти всички столетници в Окинава са отглеждали или все още отглеждат градини. Това е източник на ежедневна физическа активност, която снабдява тялото с широк спектър от движения и спомага за намаляване на стреса.

 

Консумация на повече соя

Диетата на окинавците е богата на соя, която служи за направата на ястия като тофу и супа от мисо. Флавонидите (силни антиоксиданти) съдържани в тофу са полезни за сърдечната дейност и предпазване от рак. Ферментиралите соеви храни допринасят за здравословната чревна флора, като предлагат и други добри хранителни ползи.

 

Маои

Окинавската традиция за формиране на маои или събиране на хора, осигурява социална мрежа. Тези мрежи, сформирани от хората в обществото, предлагат както емоционална, така и финансова подкрепа в момент на нужда и носят спокойствие на всички свои членове, тъй като те могат да бъдат сигурни, че винаги ще има кой да им помогне.

 

Слънчева светлина

Витамин Д, произвеждан от тялото, когато е изложено редовно на слънчева светлина, допринася за по-здрави кости, както и органи. Прекарване на време навън всеки ден  позволява дори на възрастните жители на острова да имат оптимални нива на витамин Д целогодишно.

 

Активност

По-старите жители правят активни разходки, както и се занимават ежедневно с градинарство. Домакинствата в Окинава имат много малко мебели, живущите там се хранят и почиват върху татами (сламена рогозка) постлани на пода. Факта, че възрастните хора сядат на пода и стават по няколко пъти дневно, изгражда сила в долните крайници и подпомага за равновесието им, което предпазва от опасни падания.

 

Засаждане на медицинска градина

Глухарче, джинджифил и куркума  са основни растения в градината на всеки жител на острова и всички те имат доказани лечебни качества. Чрез консумирането им всеки ден, те предпазват от различни болести.

 

Загърбване на миналото

Доброто и позитивно настроение доминира в ежедневието на японците в Окинава. Те са в състояние да загърбят трудностите, които са преживели на младини и са ги оставили в миналото, докато се радват на удоволствията, които им предоставя всеки нов ден. Те са се научили да бъдат приятна компания и да държат млади хора в обкръжението си дори в напреднала възраст.