Египетският музей

Египетският музей

25/11/2018 Off By martha

Няма място на света, което може да се похвали с по-голяма колекция от египетски артефакти от Кайро, Египет. Египетският музей в столицата е най-големият такъв. За хората, които са ентусиасти на тема Древен Египет това е мястото за посещение. На второ място бихме поставили Историческият музей в Лондон, където също има сравнително количество артефакти не само от Египет, но от целия свят. Много от тях обаче са набавени преди много години. Малък е шанса новите отрития да бъдат експонирани там, освен ако не е специална експозиция. Все пак, ако Кайро ви се струва далеч, този музей също е достойна опция.

Египетският музей в Кайро е открит през 1835г. с целта да се спре разграбването на древноегипетските находки. Това се е случвало векове наред и голяма част от находките в Историческият музей в Лондон са точно такива. Днес в Египетският музей могат да бъдат намерени над 120 артефакти от египетската древност и изкуство. Съдържа експонати от всеки период от познатата египетска история. Днес може да се каже, че музея е осъществил целта си, тъй като би било изключително трудно, може би невъзможно, египетските власти да позволят на открита находка да бъде отнесена от Египет. Голямо количество от новите открития са или на показ в музея или текущо биват обработвани и изследвани. Стотици учени посещават годишно в търсене на отговори за техните теории, опитвайки се да сглобят сложната история на Древен Египет.

 

Ако сте един от любопитците, който биха посетили египетският музей в Кайро ще можете да видите експонати като мумиите и саркофазите на редица известни фараони като Рамзес II и наследниците му, Сет II, Аменхотеп и други. Предмети от множество гробници, най-известните от които са артефактите от гробницата на Тутанкамон. Те са толкова много, че заемат почти 1/3 от целия музея. Там също се помещава известната златна маска на Тутанкамон. За жалост, неговата мумия все още се намира в гробницата му, която също е отворена за посетители.

Египетският музей е едно уникално приключение, чрез което ще се потопите в светът на древността.

 

Автор: Мартина С. Попова