Езерото Байкал

Езерото Байкал

15/11/2018 Off By djani

Байкал се нарежда сред най-големите езера и заема почетното шесто място в света. Формата му прилича на полумесец, а площта на водното огледало е 31 500 кв. км.

Възрастта на големият сибирски резервоар се оценява на 25 милиона години. Да, когато го прочетох първият път, и аз не обърнах внимание на тази респектираща цифра. Цели 25 милиона години. Да помълчим малко…………………………………………………………………………………………………..

Районът е силно сеизмичен и земетресенията в околностите на Байкал са често срещано явление. Около езерото са разположени 27 острова. От тях 5 са наводнени. Най-големият от островите се нарича Олхон. На второ място е остров Биш Ушани. Максималната широчина на езерото е почти 80 км. Средната ширина е 48 километра. Средната дълбочина е 730 метра. Могъщите води са заобиколени от планини. Трябва да се отбележи, че дъното на огромния резервоар за сладководни води е под морското равнище. И фигурата е доста впечатляваща и е равна на 1167 м. в най-дълбокото място.

В езерото Байкал се стичат огромен брой реки и потоци. В зависимост от сезона, много от тях изсъхват. Постоянните притоци са 336. Сред тях има големи реки. Например Селенга, която се счита за част от басейна на река Йенесий. Горна Ангара, която се влива в Байкал от север. Източният приток е река Баргузин. Той попада в залива Баргузински. Има и река Турка, река Сарма, която се влива в сладководния язовир в югозападната му част. И реката с красивото име Снежная. Останалата част от реката е много по-малка.

От езерото изтича само една река Ангара . Тя носи чистите си мощни води на запад и се влива в Енисей. Има красива легенда, обясняваща обединението на двете големи сибирски реки. Твърди се, че усърдната и послушна дъщеря Ангара се е влюбила в Енисей. Отец Байкал бил против това и категорично забранил на дъщеря си да се среща с любимия си. Но тя не се подчинила на баща си и избягала при Енисей. Тогава ядосаният родител хвърлил огромен камък по непокорната Ангара. Сега той се нарича Шаманският камък .

В горещите летни дни, температура на водата не надвишава 10 градуса, но в плитките заливи може да се затопли до 15 и дори 20 градуса. През зимата водите замръзват. Дебелината на ледената кора може да достигне до един и половина или дори два метра. Леденият слой е достатъчно дебел, за да позволи преминаване с камиони по замръзналото езеро. През пролетта, често се случват трагедии, когато започне топенето на ледовете. Излизането от ледената дупка е невъзможно. Течението е много силно и повлича рибарите, които не са добри плувци, далече от мястото на евентуални инциденти при падане във водата. В Байкал има 1085 вида различни растения и 1550 вида риби и животни.

Например ,,Печатът“ на Байкал е уникален и не се среща никъде другаде. Месото на тази риба е много вкусно. То се предлага осолено, пушено, сушено и разбира се, цената му е много висока. От хрущялните риби езерото е избрало есетровата байкал. Тази риба достига дължина 1,8 м. с тегло 40 кг. В момента този вид е включен в червената книга. В Байкал живее единствения в света сладководен тюлен наречен Нерпа. Учените все още нямат единно мнение по въпроса, как този вид тюлени се е озовал толкова далече във вътрешността на континента, на хиляди километри от най-близките морета и океани. Някои експерти обикновено насочват езерото Байкал към аномалната зона. Има постоянни слухове за загадъчни 3-метрови човешки същества, които се появяват от дълбините и изчезват в него. Виждали са ги и водолази. Появяват се и изчезват мълчаливо.

Не знам за вас, но аз още цикля на възрастта на езерото.

25 милиона години.

източник снимка: Google

автор: Тезджан Ферад