Защо жените живеят по-дълго от мъжете?!?

Защо жените живеят по-дълго от мъжете?!?

29/10/2018 Off By djani

Искаше ми се отговорът на този въпрос да беше нещо кратко от сорта на:

„Защото го заслужават гадовете”,  но се страхувам, че статията ще добие сексистки облик. Не, че много ми дреме на шалвара де, просто се опитвам освен с ежедневните си бръмбари в главата и сърцето, да ви събирам и превеждам, и научни факти, които може да са любопитни понякога. Та тази статия ще бъде опит да бъде сериозна. Макар, че как точно да въздържа магарето в себе си, което си умира от кеф да репликира научните изследвания от подобен род на учените?!?

Оказва се, че от научна гледна точка, още с раждането си мъжът е обречен за по-къс живот от жената. Учени установили, че жените са генетично програмирани да живеят по-дълго от мъжете. Според изследване на проф. Сюзън Албъртс, по-краткият жизнен път на представителите на силния пол има дълбоки наследствени корени. Жената е по-сложен механизъм от мъжа – не само по отношение на ключовата ѝ роля в запазването на човешкия вид. Научни публикации сочат, че особености в

Y-хромозомата предопределят по-голяма уязвимост на мъжете към инфекции и заболявания. Изненадващо мъжете се оказват по-крехки и уязвими, а предимството на  жените е генетично предопределено.

(Значи, най-вероятно,  въпросната професорка е взела, е гасимус и кинтите за да докаже нещо, което всички знаем. Напоследък се върти една трагикомична смешка из нета, че  „ Само една раждала жена може да разбере мъченията, на които е подложен мъж с 38 градуса температура).

 Сложният ендокринен апарат на жената работи не само за успешна  бременност и раждане, но и за доброто здраве и устойчивост на женския организъм. При мъжете нивата на тестостерон и андрогени рязко спадат след 40 годишна възраст, излагайки ги на значително по-висок риск от инфаркт. Женските полови хормони пък в значителна степен предпазват жените  от сърдечно-съдови заболявания дори по време на климактериум, бременност, раждане и кърмене, доказано удължават  благотворното им влияние. Кърменето е една от най-добрите профилактики  на злокачествените заболявания на гърдата. Значи, жената живее по-дълго, за да бъде майка, а майчинството ѝ се отплаща с по-добро здраве и по-дълги дни.

(Ахааа… нашите депутати явно доста са повлияни точно от това изследване, та майчинството и детските надбавки са с такива „колосални размери”)

Въпреки безспорните данни за по-отчетливото дълголетие на жените, учените подчертават важността на здравословния начин на живот във всичките му аспекти като средство, което доказано може да удължи живота на всеки човек, независимо от пола му. По-голяма част от пушачите и потребителите на алкохолни напитки  са мъже.

(абе от коя година и коя географска ширина е това изследване)

Само последствията от никотина и етанола може да повишат риска от атеросклероза и сърдечносъдови заболявания с около 40% при силния пол. Способността на жените да се адаптират към стреса са по-изявени.

(изобщо не бяхме забелязали)

Установено е че сериозни последствия от прекомерния стрес при мъжете се появяват още на 50-60 годишна възраст, а при жените –много по-късно- едва след 70-годишна възраст.

(Направо да върнат част от парите взети за изследването, защото нямам още 40, а вече си имам диабет, причинен от стрес и то до живот)

Факт е че жените по-често от мъжете посещават лекарските кабинети. Мъжете  крият болестта си или я отричат.

Те по-трудно споделят, т.е. подложени са на по-голям натиск да сдържат чувствата си и това често води до по-голям психологически товар. Според учените, фронталният лоб на мъжете, който отговаря за взимането на решения и за правилната оценка на риска в дадена ситуация, се развива по-бавно от тези на жените. Като добавим и високите нива на тестостерон, картинката става ясна.

Ами не… Не ми е ясно въпреки, това изследване. Мъжкият мозък и логика са ми непонятни като субстанции. И изобщо, тази професорка според мен е играла някакво тото с предложени подточки. Ама може па, на някой и да е познала, знам ли.

Жената била създадена за да… „не може мъжът да умре от щастие”.

Усмихнат да е денят ви.

източник снимка: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани