Защо Лондон е намусен?

Защо Лондон е намусен?

29/11/2018 Off By djani

Поради местоположението си – точно на ръба на Европа, между Северно море и Северния Атлантик, времето в Англия е много променливо. Климатът е лек и умерен през цялата година. То е топло през лятото, но рядко е горещо. Дневните температури през лятото, рядко се покачват над 20 градуса, въпреки, че през последните години се наблюдава по-горещо лятно време. През зимата е хладно, но не и мразовито. През нощта температурата обикновено не пада под 0 градуса. Снеговалежите са рядкост. Градският масив създава собствен микроклимат. Поради това температурата в града често е по-висока, отколкото в районите в непосредствена близост до града, особено при ясно време през най-малките часове на деня. Влажността на климатичните условия се свързва с наличието на топлo северноатлантическo течeние, измиващо западния бряг на Европа. Вятърът, идващ от Атлантическия океан, предизвиква прохлада през лятото и топлина през зимата.

Мъглата е характерна за Лондон, особено в миналото, когато Англия е била начело на индустриализацията и много фабрики покривали небето с дим. Къщите в Лондон се отоплявали с въглища. Димът от комините се смесвал с мъглата, образувайки гъст смог.

През 1952г. от 5 до 9 декември, той потънал в тъмнина, вследствие на падналия смог, който днес се разглежда като най-лошия случай на замърсяване на въздуха в историята на Обединеното кралство.

Тази катастрофа причинява смъртта на над 4 хил.души, както и в следващите месеца на още 8 хил. Вследствие на шока, причинен от този жесток урок, хората са принудени да променят отношението си към замърсяването на въздуха. Приемат се нови екологични стандарти, насочени към ограничаване използването на вредни горива в промишлеността. Тази мъгла, сериозно затруднявала трафика, плътният жълт смог, който тъжно прославя лондонския климат, е нещо в миналото.

Според експертите, продължителните валежи в Обединеното кралство се дължат на атмосферните аномалии в западната част на Тихия океан. Хората, живеещи в тези държави, обикновено винаги носят в себе си чадър. Защото никога не се знае, кога ще завали.

Може да не си дебело облечен в Лондон,  но за дъжд трябва да си подготвен.

Живяла съм в този космополитен град и непрекъснатото мрачно време, не ми се отразяваше никак добре. Може би има някакъв начин, чрез който хората там, намират уют и в лошото време, но не е моето място със сигурност. Отидете, вижте го и си създайте собствено мнение.

Кой знае как хубаво свети, целият в предпразнична треска, сега…

източник снимка: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани