Изгаряме калории, докато спим

Изгаряме калории, докато спим

29/11/2018 Off By nina

Вашето тяло изгаря калории през целия ден, за да поддържа органите ви във форма, да изпомпва кръвта ви и за да можете да дишате. Да не говорим за поддържането на стотици други процеси в тялото ви. Но ново изследване, публикувано в Current Biology, разкрива, че има време през деня, когато метаболизмът Ви наистина завира и време, когато той рязко спада.

Изследователи в болницата Бригъм и Женската болница в Бостън са поставили седем доброволеца в помещение без прозорци в продължение на три седмици. През това време са включвали светлина и са ги събуждали в различно време, като са измервали калориите им денонощно. Проучването разкрива, че ние, в състояние на покой, изгаряме около 129 повече калории между 2 и 8 часа следобед, в сравнение с ранните сутрешни часове между 2 и 8 часа сутринта. Още по-интригуващо е, че тялото изглежда предпочита въглехидратите като източник на енергия в началото на деня и става по-ефективно при изгарянето на мазнините в късния следобед.

Преди експеримента учените смятали, че метаболизмът на организма ни, когато е в покой, е бил еднакъв през цялото денонощие. Тези открития, обаче, показват, че горенето на калориите протича в съответствие с естествения ритъм на тялото, съобщава в прессъобщение ръководителят на изследването, д-р Джейн Дъфи. Резултатите от проучването са още една причина да избягваме късна вечеря: енергийните нужди на тялото са толкова ниски, че тези допълнителни калории вероятно ще бъдат превърнати в мазнини.

Възможно е да извлечем най-добрите изводи за това как да се използват тези резултати, за да определим кое е  най-доброто време за ядене на определени видове храна – като въглехидрати сутрин, повече протеини и здравословни мазнини в следобедните часове – но е необходимо повече изследвания, преди някой да направи твърди препоръки. Може би най-важният урок е, че хората трябва да са хранят редовно, смята д-р Дъфи. Неправилното хранене може да наруши ритъма на тялото, да потисне метаболизма и да доведе до повишаване на теглото, казва тя.