Защо пеем под душа

Защо пеем под душа

20/03/2019 Off By nina

Признайте си. Веднъж или два пъти в живота си сте пели в банята, използвайки душа като микрофон. Има нещо, много удовлетворяващо в пеенето под душа. Дори знаменитости пеят под душа. Актьорът Джак Блек обича да пее Led Zeppelin, Уиклиф Жан изпълнява малко от Брус Спрингстийн, Колби Калей загрява с малко Ейми Уайнхаус.

Всеки е рок звезда в банята, независимо дали има глас като Арета Франклин или не може да хване мелодията, дори и ако има дръжка.

Чудили ли сте се някога за този феномен? Някои от нас не биха пели публично, дори и някой ни плати. И все пак пеем под душа без срам. Вярвате или не, има научно обяснение зад сапунените ни музикални стилове.

Първо, нека да разгледаме защо сме достатъчно отпуснати под душа, че да ни се припее. Помислете за това – не пеете, когато сте тъжни (разбира се, освен ако не пеете блус). За много хора времето за душ е единственото време през деня, когато са сами. Сами сте в топла, малка, безопасна среда. Чувствате се удобно в собствената си кожа! Стресът буквално се отмива от вас. Когато се отпуснете, мозъкът ви освобождава допамин, който може да даде тласък на творческите ви умения.

Топлата вода ви облива, отпускате се спокойно и се чувствате добре. Оказва се, че пеенето ви кара да се чувствате още по-добре. Пеенето, заради дишането, което влагате в него, обогатява кръвта с кислород. Това подобрява циркулацията, която от своя страна подобрява тялото и настроението ви. И тъй като трябва да дишате малко по-дълбоко, за да изпеете песен, получавате някои от ползите на почивката и прочистването на ума, като при медитация. Другото хубаво нещо е, че докато пеете, наистина не мислите за проблемите си, а това облекчава още повече стреса.

Но най-доброто нещо за пеенето под душа е акустиката! Не можете да получите по-добра озвучителна система от банята. Тъй като плочките не поглъщат звука, гласът ви отскача назад и напред из стаята, преди да изчезне. И тъй като душът е малко пространство, той увеличава гласа ви и дори добавя малко бас, което прави звука по-мощен. Отскачайки, звукът дава на вашия вокален стил ефект на реверберация, което му позволява да виси във въздуха по-дълго и изравнява вариациите във вашето пеене. Представете си го като една примитивна Auto-Tune система – тя ви кара да звучите по-добре, отколкото всъщност сте, а това повишава самочувствието.

Ние не пеем под душа, просто защото носим мелодията в главата си. Оказва се, че го правим по много причини: облекчава стреса, чувстваме се щастливи, има добра акустика или може би просто защото обичаме да чуваме собствения си глас. Без значение каква е причината, продължавайте. Хубаво е. А, ако никога не сте го опитали, намислете си песен, влезте под душа и си направете свой собствен концерт.

Превод от английски – Нина Жишева