Зеленото чудо на магданоза

Зеленото чудо на магданоза

27/10/2018 Off By djani

Скоро една близка ми обърна внимание, че може да има хора, които сляпо търсят лекарство в интернет и трябва да внимавам, когато публикувам материали свързани с ползите от един или друг продукт.  Ако сред вас има такива, които сляпо следват препоръки в интернет, моля спрете да четете. Смисъла от тези статии е да се обърне внимание на многообразието от животински, растителни видове. Дори да знаете някои неща, да си припомним силата и величието на природата. Но ако имате неотложен здравословен проблем, незабавно се консултирайте с лекар, моля ви хора. Има и добри, съвестни такива. Интернет е място, където може да се информирате, забавлявате, разпуснете, комуникирате, но не и да се лекувате.  Ако сме наясно с всичко това, нека обърнем взор към поредният дар за хората от майката Природа. Днес главен лирически герой е магданозът.

Магданозът е всепризнат поради многото благоприятни свойства, които притежава. Най-старите сведения за магданоз се срещат в египетските папируси. В началото е бил използван  повече за лекарство отколкото като храна. Древните гърци са считали магданозът за свещен и са го използвали не само за украса на победителите в атлетичните състезания, но също така и за декориране гробниците на починалите. Може би първите, които са използвали магданоза в кулинарията са били древните римляни. Масово хората са започнали да консумират магданоз като подправка, през Средновековието. Магданозът има свеж аромат, типичен за зелените подправки. Употребява се обикновено в прясно състояние като подправка за салати, супи, яхнии, бульони, но има хора, които го слагат в шейкове и т.нар. зелено смути. Влиза в състава на различни видове сосове например песто. Кулинарите съветват, ако прибавяте от растението към готвени ястия, трябва да помните, че магданоза се слага последен, за да се запазят качествата и ароматът му. Магданозът съдържа минерали като калий, калций, желязо, манган, бета-каротин, етерични масла, здравословни дози витамини като В, А, С, Е  и К. Високото съдържание на ензими в магданоза допринася за подобряването на храносмилането като цяло. Има 2  основни вида магданоз, които са еднакво хранителни. Италианският магданоз или магданозът с плоски листа е леко по-мек на вкус и се предпочита за употреба в салати и за готвене. Къдравият магданоз има по-силен вкус и се използва като подправка и за чай от магданоз понеже е с груба структура. Магданозът е едно от най-използваните растения в грижата за здравето на бъбреците. Той притежава диуретично действие и стимулира бъбречната функция. Така организма се пречиства и детоксира по-добре. Магданозът е страхотен помощник при анемия и умора. Укрепва имунната система, тъй като той  съдържа голямо количество витамин С,  магданозът е ефективен при случаи на остеопороза и е полезен за поддържане  на здравето на костите. Консумирането на магданоз може да намали риска от онкологични заболявания като рак на гърдата, храносмилателната система,кожата и простата. В зеленото растение се съдържат високи нива на флаваноидната съставка апигенин. Апигенинът, който не е само мощен антиоксидант и силно противовъзпалително средство. Етеричното масло от магданоз може да се окаже ключът към здравата и гъста коса. Масажирането на главата с етерично масло от магданоз предпазва от загубата на коса.

И пак повтарям за неразбралите. Използвайте вкусният, ароматен магданоз във всякаква форма, но помнете, че за реалните здравословни проблеми е необходим съответният специалист.

Останете със здраве.

източник снимка: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани