Златният храм „Шри Падманабхасвами“

Златният храм „Шри Падманабхасвами“

02/11/2018 Off By martha

Светът е пълен с мистериозни места, за който не знаем почти нищо. От учудващи структури, построени преди хиляди години, до изгубени култури и градове, винаги има още какво да се разследва. Храмът „Шри Падманабхасвами“ със сигурност се вписва в тази категория.

Този храм е древен колкото индуизма. Намиращ се в Керала, Индия, това е най-богатият храм в света. С един поглед очевидно се вижда престижа и красотата му. Цялата структура е покрита със злато. Архитектурата и изяществото му са наистина удивителни. Нямаме точна дата, но можем да проследим историята му до преди 500г. пр. Хр. когато е бил споменат и описан в индийската литература. Храмът е посветен на Вишну – бог от индуската митология и пазител на цялата Вселена. Само индуси могат да влязат.

Не само външността на храма е запленяваща. С години на ред се говореше, че под древния храм се намира може би най-голямото съкровище в света. През 2011г. шестте трезора в подземието били проучени. Това, което намерили вътре шокирало света.

Трезорите, който били отворени съдържали безумно количество съкровища. Има толкова много злато, че казват, че струва билиони, ако не и трилиони долари.

Най-изумителното обаче било, че от шестте трезора само пет били отворени. Последния трезор, наречен „Трезор Б“, съдържал врата, която водела до друга камера. Самата врата е красиво декорирана, но малко плашеща. Издълбани в нея са две огромни змии, за който казват, че са предупреждение за който се опита да влезе. Вратата е запечатана и няма никакви дръжки, ключове или болтове по нея. Казват, че единственият начин да се влезе е с ритуал, който трябва да бъде извършен от инду монах. Той трябва да бъде достатъчно силен да произнесе магическо песнопение, но текущо не съществува такъв. За това, трезора е неотворен от векове и никой си няма представа какво може да има от другата страна.

Ако съдим по огромното количество богатство, намерено в другите трезори, вероятно е логично нещо подобно да е и зад тази врата. Или пък може да е проклятие, което ще унищожи света… кой знае.

 

Автор: Мартина С. Попова