Най-високата статуя в света

Най-високата статуя в света

02/11/2018 Off By nina

Индия стана дом на най-високата статуя в света.

В края на октомври индийският премиер Нарендра Моди официално откри огромната статуя на Единството, която изобразява така наречения Железен мъж на Индия Сардар Валбахбай Пател. Статуята е висока над 180 метра!

Невероятният монумент е два пъти по-висок от Статуята на свободата – или почти четири пъти по-висок, ако махнем пиедестала на госпожа Либърти – и се извисява на брега на река Нармада в западната част на Гуджарат, където е роден лидерът на независимостта.

Преди да стане първият заместник министър-председател на Индия, Пател е вдъхновен от философията на Махатма Ганди, което го кара да организира мирно гражданско неподчинение срещу британския колониализъм.

“Пател се наема да изгради обединена Индия от 565 полуавтономни принцови държави и колониални провинции от британската ера. Използвайки откровената дипломация, подкрепена от възможността и използването на военните действия, ръководството на Пател даде възможност на почти всички полуавтономни принцови държави да се присъединят”, се казва в уебсайт, посветен на статуята и живота на Пател.

Статуята е първият паметник, финансиран от народа в съвременна Индия, допълва уебсайтът – направена е от желязо от бивши селскостопански запаси от селата в цялата страна. Ню Йорк Таймс твърди, че паметникът струва 400 милиона долара.

Гигантската статуя надмина 128-метовата статуя на Буда в град Лушан, Китай, смятана доскоро за най-високата в света.

Паметникът обаче няма дълго да държи първенството по височина, тъй като Индия строи друг край бреговете на Мумбай в щата Махаращра, която ще се извиси на над 200 метра в небето. Той ще бъде в чест на царя-воин Чхарапати Шиваджи Махарадж, който основава империята Маратха през 17-и век.