Колко тежат облаците

Колко тежат облаците

02/11/2018 Off By nina

Облаците може да изглеждат светли и пухкави, но истината е, че те всъщност са доста тежки. Изследователите са изчислили, че обикновеният хубав, бял пухкав облак, който се рее по небето в слънчев ден – тежи невероятните 500 000 килограма!


Как е възможно това? Преди всичко да припомним, че облаците са съставени от много малки капчици вода, което означава, че те трябва да имат някаква маса. След това да се разбере колко плътен е вашият облак.
Така че, да се върнем обратно към купестия облак. Учените са изчислили, че плътността на водата в този облачен тип е около 1/2 от грама вода на кубичен метър. Не е много. Очевидно плътността на други видове облаци ще бъде много по-голяма, но нека засега продължим да разглеждаме облак от вида купест облак.
След като пресметнем плътността на облака си, трябва да разберем колко тежък е той, а това е напълно различно измерване. Пеги ЛеМон, която ръководи голяма част от изследванията за претегляне на облаците в Националния център за атмосферни изследвания на САЩ, е пресметнала, че обикновеният купест облак се намира на около километър височина и има приблизително формата на куб – колкото е широк, толкова е и висок.
След като посмятаме още малко, ще открием, че имаме облак с обем от един милиард кубически метра. Умножаваме по плътността и ще получим тежест от почти 500 000 кг. Или, както ЛеМон обяснява, помислете за това като за 100 слона.


Така че, сега истинският въпрос е как тази масивна тежест остава на небето? Какво я спира да не се стовари върху главите ни във всеки един момент? Малко е плашещо, нали?
Най-напред, това тегло не е концентрирано в една точка, а е разпространено върху огромно пространство. Облаците се състоят от водни капчици, които понякога са толкова малки, че гравитацията почти няма ефект върху тях. И поради кондензацията, облаците плуват в небето.
Може би обаче по-изненадващ е фактът, че всъщност облакът има по-малка плътност от сухия въздух, което го поддържа в небето и му пречи да се стовари върху нас.