Не правете това в Япония

Не правете това в Япония

02/11/2018 Off By nina

В Япония съществуват много културни особености, за които трябва да се внимава. Докато някои от тях са породени от стандартния етикет като забраната да се яде във влак, има и такива, които се основават на суеверие. Така че, ето ви един кратък списък с суеверия, за които трябва да внимавате при пристигането си в Япония.

Разбира се, съществуват много други странни вярвания (като прикриването на пъпа по време на буря), но тези по-долу обикновено обхващат суеверия, които трябва да помните, за да не нарушите.

Не свирукайте през нощта!

На всички ни се е случвало в главата ни да се загнезди някоя мелодия и просто не можеш да спреш да си я подсвиркваш. Няма лошо, но просто не го правете в Япония през нощта!

Свиренето през нощта в Япония се смята, че привлича змии, които ще дойдат да ви нахапят. Но това не е единственото, от което японците се страхуват в нощите си. В някои райони хората вярват, че свиркането през нощта привлича разбойници или демоните тънгу, които отвличат хора.

Не пишете имена на хора с червено мастило!

Разбира се, червеното мастило като цяло не е незаконно или страшно. Проблемът е в изписването на имена с червен цвят.

Това се дължи на убеждението, че написването на името на човек в червено мастило ще съкрати живота му. Но откъде идва това суеверие? Когато в Япония се изработват надгробни плочи, а тях се изписват имената и на двамата съпрузи, дори ако някой от тях все още е жив. За да се подчертае между живите и мъртвите, името на живия човек често се попълва с червена боя, която се измива след смъртта му. Оттук идва и суеверието имената да се изписват с червено мастило.

Произнасяйте думите за числата 4 и 9 много внимателно и ясно!

За разлика от нашето число 13, притесненията на японците за техните две числа е много прозаично. Просто думата за 4 ши  四/しзвучи напълно еднакво с думата за смърт 死/し, а думата за 9 ку 九/く прилича на думата за болка 苦/く. Затова японците много внимават, когато произнасят тези числа, без значение дали поръчват цветя или дават адрес.

Не забождайте пръчиците за храна в ориза!

На японските погребения забождат пръчиците за храна изправени в купичка ориз, която седи на олтара (hotokebashi / 仏 箸). В резултат на това не се приема с добро око подобно оставяне на пръчиците след храна, свързват го с неуважение към храната и със смъртта.

Не подарявайте на сватба суми пари, кратни на две!

Hole ripped in a dollar bill with Divorce text

Традицията на подаръците на японските сватби повеляват, ако сте решили да дарите някаква сума пари, то тя не бива да бъде кратна на две! Направете си сметка в какви банкноти ще дадете подаръка си, защото иначе ще се сметне, че пожелавате на щастливата двойка раздяла.