От любов към порцелана

От любов към порцелана

02/11/2018 Off By djani

Има няколко места, които ме побъркват и въздействат на сетивата ми. Първото несъмнено е сладкарницата. Това вероятно е любимо място и на много други хора. Също така се побърквам от кеф на щанда за почистващи и перилни препарати. Не, защото съм маниачка на тема чистене, а защото миризмите на перилните препарати ми въздействат еуфорично. Другото място е магазин или щанд с порцеланови сервизи, отделни чаши, вази и всичко от порцелан. При това не е необходимо да е непременно скъпа вещ. Особено онзи рисуваният… не ви ли удивлява търпението и майсторството на ръцете, „виновни” за тази красота. В тази статия реших да отдадем заслужена почит на едно от най-практичните и красиви изобретения на човечеството. И така по същество за Порцелана.

Порцеланът е керамичен материал, непорест и непроницаем за вода и газ и е отличен изолатор.

За първи път се разработва в Китай през 7 век. През 8 – 9 век технологията на порцелана се появява и в съседните Монголия и Виетнам, а малко по-късно и в Япония.

След завладяването на Китай от татаро-монголите на Чингиз Хан през 12 век започва разпространението на порцелана и в Корея, донесен там от монголски колонизатори.

Първата технология за производство на порцелан е кобалтовата – оцветяване на бял порцелан с кобалт, като така е създаден т.нар. синьо-бял порцелан. През 18 век започва създаването на оцветен порцелан. Формулата му е държана в тайна, докато през 18 век и в Европа не се намира начин за неговото производство.

Името на този вид керамика идва от стара италианска дума porcellana (означаваща вид морски охлюви, лат. Cypraeidae) заради приликата с полупрозрачната (седефена) повърхност на черупката им.[1]

Суровините, от които се произвежда, са фелдшпаткварц (силициев диоксид) и каолин (бяла глина).

При тяхното съвместно смилане се получава т.нар. порцеланов шликер, който е изходен материал за получаването на порцеланови изделия, по метода на отливането.

Има два основни вида порцелан – твърд и мек, в зависимост от температурата на изпичане. След моделиране на различни предмети е необходимо и допълнително обработване. Технологията на изпичане на готовия модел се състои от 3 важни стадия – изсушаване при 120 °C, бисквитно печене на 600–1000 °C и изпичане при 1200 – 1350 °C. Моделите се правят с около 10% по-големи, тъй като при термичната обработка материалът се свива с толкова.

И след цялата суха фактология е време за пиршество на душата.

Подбрах няколко интересни  и полезни порцеланови красоти. Дано ви допаднат.

Когато бяхме малки, лелята на майка ми подари 2 порцеланови купички, които на дъното имаха 2 мечета за мен и брат ми. “Никой няма да става от масата, докато не изядете всичко и не се види мечето” – каза тя като условие още като ги подари. Нямате идея колко мотивиращо ни беше подействало това.

А тук има за цяла детска градина.

Хубав начин да си акумулирате добро настроение около печката, не мислите ли?

Бухали за настроение, бухали за привличане на мъдростта…любимите ни бухалчета.

Ето за тази побърквация ви говоря, ааааа…

Малко екзотика посред тъжната есен ще внесе настроение на масата.

Порцеланов свещник “накацан с пеперуди”… красиво.

Спасителен подарък за почти всякакъв случай в зимният сезон.

Жест към романтични момичета

Оказва се, че освен с разнообразна палитра от цветове и декорации, майсторите в тази област успешно експериментират и с форми.

Надявам се да съм успяла да ви заредя с дневна доза добро настроение, вдъхновение, а защо не и красив подарък за някой близък.

източник снимки: Pinterest, Google

автор: Тезджан Ферад – Джани