Идоли, които пазят големи тайни

Идоли, които пазят големи тайни

07/01/2019 Off By nina

В края на миналата година индийските власти обявиха драматично откритие на брега на реката в югозападната част на страната. Рибарите намерили хиндуистки идоли по бреговете на река Памба в Керала и се смята, че има още неща, които да бъдат открити. Рибарите очевидно са се натъкнали на голям археологически обект, който може да промени нашето разбиране за развитието на индуизма и историята на отдавна изгубена цивилизация.

Съкровище в корените на дърветата

През ноември 2018 група рибари плували с лодките си по река Памба край Аранмула в Керала след скорошно наводнение. Когато се запътили към брега на реката, която вече била утихнала, те забелязват нещо, което грабва любопитството им – нещо необичайно в корените на дърво, съборено от наводнението. След кратко разследване хората разбират, че са открили фигури от теракота и веднага се свързват с археологическия отдел в Керала.

Новината за откритието развълнувала експертите от отдела, тъй като по-рано в същата река били открити фигурки от теракота, включително „мъжки и женски фигурки, змийски глави, бюст на мъж и двойна женска теракотна фигурка“, според The Hindu. Екип от специалисти разследва мястото и открива редките артефакти. Изглежда, че последните наводнения изтласкали идолите от някакво неидентифицирано място и по-късно те са се заплели в корените на събореното дърво.

Учените веднага започват работа по възстановяването на други артефакти от брега на реката. За радост археолозите откриват още. Те са идентифицирани като свързани с традиционни индуски богове и полубогове. Мнозинството от идолите имат седем лица, което е много често срещано в представленията на божественото в индийската религия.

Според професор Кришнарай от археологическия отдел на Керала „концепцията за Сапта Каня (седем девици) или „Сапта Матрика” (група богини майки) е обща тема в идолите. Един от теракотните идоли е от група жени, които седят заедно и това може да представлява седемте девици или богини майки. В южна Индия седемте богини-майки се почитат и днес.

Открити са и мъжки фигури и фигурки на Нага. В хиндуистката митология Нага е раса от полу-мъже и полу-змии, обикновено кобри. Те обитават подземния свят и понякога приемат формата на хората. Интересно е, че те често се считат за пазител на водни обекти, което може да обясни защо са били намерени на брега на реката.

Експертите са убедени, че са намерили древно място за поклонение, тъй като някои скулптури, известни като shilpams, също са открити, а те се използват и досега за ритуални изображения на индуските богове. Вероятно е имало светилище или храм, в който са били направени приноси на седемте майки или нагите.

Тайнствената цивилизация Памба

Предполага се, че идолите вероятно са от цивилизацията на река Памба. Това е значителна градска култура, която е толкова напреднала, колкото и по-известната цивилизация на долината на Инд, но сравнително малко се знае за нейната история. Също така е възможно свещеното място, където са намерени идолите, да е било построено от местни племенни народи.

Артефактите ще бъдат подложени на термолуминесцентно датиране, за се определи кога са били направени. Това може да помогне на изследователите да открият не само възрастта на идолите, но и техния вероятен произход и дали са дошли от културата на река Памба.

Находката на теракотните фигури е вълнуваща, тъй като може да помогне на изследователите да разберат развитието на индуизма. Това откритие също подчертава историческото значение на долината на река Памба за индийската цивилизация. Ако се установи, че идолите са от тази култура, това помогне за по-доброто разбиране това загадъчно общество. Местните археолози се надяват, че ще намерят повече фигури от теракота, като разширят и продължат разкопките по брега.

Автор – Нина Жишева